Gå till huvudinnehåll

2022-06-03

Är sociala ytor viktigt för att en arbetsplats ska vara attraktiv?

Sverige Framtidens arbetsliv

Loungeyta i kontorslokal.

Svaret är ja, nej och kanske – allt beroende på vem man frågar. I undersökningen Framtidens arbetsliv 2022 gör de yngsta (under 25 år) tydligt tummen upp. Följ med till två företag som medvetet jobbat med sociala ytor på kontoret. Eller är det nattklubben?

Nya besökare på digitalbyrån Digiwise kliar sig i huvudet. Har jag kommit till ett lyxhotell? Någon trycker på en knapp och vips förvandlas lokalen till en soft lounge värdig en nattklubb. Och alla ba’ … wow!

Sonny Eriksson är grundare och partner i det snabbväxande bolaget som 2020 flyttade in i anrika Melkerhuset i centrala Västerås.

”Redan när vi startade 2017 hade vi en idé om hur ett drömkontor ska se ut, ett kontor som utmanar bilden av en traditionell arbetsplats. Efter mycket hårt jobb är nu visionen verklighet i en miljö där både vi och våra kunder trivs och har kul tillsammans.”

Nattklubbskänslan förstärks med belysning som enkelt kan byta skepnad från kontorslokal till nattklubb, med varierande kulör och mönster. Inte ett dugg ljust och fräscht.

”Vi ville göra tvärtom, mörkt och murrigt. Vid arbetsplatserna är belysningen optimal, medan de sociala ytorna präglas av exklusiv inredning och högteknologiska funktioner. Vi trivs så bra att det är svårt att gå hem ibland.”

Interiör från Digiwise.
Fotograf: Robin Lave

Ett resultat av nära samarbete

Hela transformationen från standard till standout är resultatet av nära samarbete mellan fastighetsägaren Castellum, ledning och medarbetare på Digiwise, inredningsarkitekter, byggare och en mängd specialister inom allt från måleri och el till mässingsarbeten och kök.

När allt stod klart återstod bara att tävla om titeln Sveriges snyggaste kontor i konkurrens med 51 andra bidrag.

“… den självklara platsen att tillsammans med kunder fira resultat och framgångar likväl som en plats för de anställdas återkoppling, umgänge och rekreation. Ett kontor Sverige aldrig tidigare skådat, minst sagt,” skrev tävlingsjuryn i sin motivering.

Digiwise blev tvåa. You can’t win them all.

Och den långsiktiga vinsten är mer värdefull än en tillfällig titel eller medalj. Drömmen har förverkligats, alla medarbetare är supernöjda, kunderna inspireras och ofta knackar det på dörren med nyfikna västeråsare som knappt tror sina ögon.

”Det är klart att det kostade en del och vi fick öka på budgeten. Men vi ångrar absolut inte investeringen. Den betalar sig själv i ökad arbetsglädje och ännu starkare kultur,” säger Sonny Eriksson.

Director of Workspace

Vi stannar kvar i Västerås men går från lilla Digiwise till glödheta Northvolt, batteritillverkaren som hjälper elbilen att raskt rulla förbi gamla fossilfordon. Lina Jander har titeln Director of Workplace, med ansvar för strategisk planering och alla processer för att skapa nya arbetsplatser i företaget.

Ett av flera stora aktuella projekt är en ny kontorsbyggnad, som ska hänga samman med den forskningsanläggning och pilotfabrik som stod klar i Västerås 2019. Det nya kontoret byggs i samverkan med Castellum. Navet är vad Lina kallar ett campushjärta, med stor restaurang, coffee shop och andra funktioner.

”Ambitionen är att våra anläggningar ska byggas utifrån ett enhetligt campustänk som håller ihop alla byggnader och funktioner. Vi är i full färd med att bygga vårt bolag nu, vi bygger kultur, interna nätverk, samverkan. Då är samlingsplatserna och de sociala ytorna extra viktiga,” säger Lina.

För Northvolt – ungt och snabbväxande i teknikens framkant – är de sociala ytorna närmast en självklar förutsättning både för engagemang, utveckling och lönsamhet.

”Det kan låta banalt, men att skapa platser där människor kan mötas har en påverkan på resultatet. Om man har bra relationer och många vänner på arbetsplatsen, då trivs man bättre och är mer engagerad i sitt jobb. Och då blir företagets resultat bättre i slutändan.”

Vad styr hur ni tänker kring de sociala mötesplatserna?

”De första ytor man kommer till ska kännas som ett torg, arbetsplatsens hjärta där det är naturligt att stanna till, träffas, prata – och många väljer också att sitta där och arbeta. Om det dessutom finns en riktigt restaurang så samlas folk där. Vi vill också undvika outnyttjad yta, som att en matsal bara används några timmar om dagen. Därför bygger vi in funktioner som gör ytorna attraktiva under hela dagen – det ska vara ett naturligt flöde.”

Har du själv något favoritställe på kontoret?

”Jag sitter alltid i loungen. Jag får energi av att se och vara bland andra samtidigt som man får en bild av vad som händer. Ibland kompletterar jag med en heltyst plats, sällan ett vanligt skrivbord,” säger Lina Jander.

Mer att läsa

Läs artikeln

2024-03-13

Ny rapport kartlägger förväntningarna på framtidens arbetsliv

2024-02-19

Inbjudan till webinar och lansering av trendrapporten Framtidens arbetsliv 2024

2023-10-30

Vad tror Chat GPT om framtidens kontor?

2023-10-30

Så lyckas ni med aktivitetsbaserade kontor

Visa liknande artiklar