Gå till huvudinnehåll

2023-04-15 | 14:18

Arbetsplatser som är livsförbättrande

Stockholm Framtidens arbetsliv Innovation

Castellums a:place – från work-life-balance till life-balance.

Som fastighetsägare är det viktigt att skapa kontorsmiljöer som hjälper både hjärnan och kroppen att må bra för att bidra till välmående och produktivitet på arbetsplatser.

Castellums främsta uppgift är att hjälpa våra kunder att skapa arbetsplatser att längta till. En del i detta är vår årliga trendrapport Framtidens arbetsliv som kartlägger förväntningar på arbetslivet och kontoret som arbetsplats. I år har vi vidgat vyerna och kan redovisa läget i både Sverige, Danmark och Finland. Rapporten släpps den 27 april under ett livesänt webinar.

Utöver trendrapporten hänger vi självklart med i de senaste forskningsrönen kring kontorsmiljöer och tog därför en tripp till London för att lära oss mer om det tvärvetenskapliga området neurodesign.

I London träffade vi Isabelle Sjövall, doktorand inom neurodesign, som tillsammans med världsledande professorer forskar inom ämnet: Hur hjärnan reagerar på byggda miljöer och hur dessa påverkar oss psykologiskt och fysiologiskt.

Över en frukost berättade Isabelle varför hon valt att doktorera i ämnet:

"Hjärnforskningen har gått in i en ny banbrytande era som gör det möjligt för oss att mäta hur miljöer påverkar kognition, kreativitet och mental hälsa".

Varför London?

"London är ett powerhouse inom forskning och här har jag tillgång till världsunika, högteknologiska laboratorium och tvärdisciplinär handledning inom hjärnforskning och arkitektur", säger Isabelle Sjövall.

På University College of London (UCL), som är ett världsledande universitet och en del av den gyllene triangeln tillsammans med Oxford & Cambridge, introducerade Isabelle oss för professor Hugo Spiers, en av världens främsta hjärnforskare inom kognitiv neurovetenskap. 

Hugo berättar att det har hänt otroligt mycket inom området de senaste 2 åren:

"Det är ett outforskat område på många sätt, men nu finns äntligen tekniken som behövs för att komma fram till hur vi kan skapa miljöer som boostar välmående, kreativitet och kognition".

Vi besökte även PEARL (Person-Environment-Activity-Research-Laboratory) ett av världens mest moderna, högteknologiska och största laboratorium, där vi träffade professor Nick Tyler.Insikterna vi tar med oss från London är att vi i stor utsträckning kan göra smartare och mer medvetna designval som bidrar till arbetsplatser där medarbetare både mår och presterar bättre. Vi tillbringar 90% av vår tid i byggda miljöer är det oerhört mycket som påverkar vårt välmående som i sin tur påverkar produktiviteten. Vi kan påverka hälsa, produktivitet och livskvalitet i positiv riktning och främja alla aspekter av hållbarhet: mänsklig, ekologisk och ekonomisk.

Mer om vår trendrapport här:
Framtidens arbetsliv

Vill du veta mer om arbetsplatsstrategi?
Arbetsplatsstrategi

Mer att läsa

2023-06-01

”Relationerna utanför Skåne har haft stor betydelse för Ideons framgång”

2023-05-25

Lokalt fokus: Castellums förnyade kontor stärker samarbete

2023-05-15

Fem minuter med Lotta Lidgren

2023-05-15

Blique by Nobis: Så överlevde vår verksamhet pandemin.