Gå till huvudinnehåll

2022-05-17 | 09:02

Boklådan under förvandling

Linköping

Exteriörbild av fastigheten med texten En skönhetsbehandling för Boklådan.

Nu är det dags för en gammal pärla att få sig en välbehövlig skönhetsbehandling. Castellums anrika fastighet Boklådan, vid S:t Larskyrkan, ska genomgå en renovering.

Efter 84 år är det dags att vår fastighet Boklådan att genomgå en uppfräschning. Roligt och på tiden tycker vi på Castellum.

Blir projektfastighet

Den stolta fastigheten på St:Larsgatan byggdes 1938 och har alltid varit en bankfastighet. Huset uppfördes åt Östgöta Enskilda bank och har sedan dess blivit Danske Bank. Nu när fastighetens tidigare hyresgäst har lämnat lokalen omvandlar vi det till en projektfastighet och går därmed in i ett nytt kapitel.

”En byggnad att uppleva”

Tanken är att fastigheten ska renoveras och uppdateras tekniskt. Projekteringen påbörjas under hösten och fastigheten beräknas vara färdigställd vid årsskiftet 2023/2024. Efter det ska fastigheten fyllas med nya hyresgäster och leva vidare mitt i Linköpings pulserande centrum. Fastigheten är 4 000 kvadratmeter stor, så det finns gott om plats för flera hyresgäster.

Exteriörbild av fastigheten.

– Drömmen är att ha kanske en restaurang eller annan öppen verksamhet i bottenvåningen och på så sätt öppna upp fastigheten för Linköpings invånare. Detta är verkligen en byggnad som man ska få uppleva och ta del av, säger Helén Adolfsson.

Letar nya hyresgäster

Ja, en stor del av interiören är lika fin som exteriören och innehåller många delar som kommer bevaras enligt kulturmärkningen. Förutom banklokalerna på de nedre våningarna ser man fortfarande spår av magnifika våningar på de övre planen. Här finns takhöjden, dubbeldörrarna och till och med den öppna spisen.

Arbetet med att hitta nya hyresgäster är i full gång

– Vi letar brett. Det viktiga är att vi verkligen hittar rätt och att vi nyttjar den potential huset verkligen har, menar Helén Adolfsson, kommersiell förvaltare som leder arbetet.

Mer att läsa

2023-05-02

5 smarta tips – så sparar ni energi

2023-05-02

”Betyder mycket att ha ett bollplank”

2023-03-08

Alternativet hade varit att köpa nytt

2023-02-22

”Den bästa produkten är den som inte tillverkas”