Gå till huvudinnehåll

2016-09-13 | 08:43

Castellum uppför Nordens första WELL-certifierade byggnad

Sverige Malmö Eminent Hållbarhet

Visionsbild av kontor.

Castellum planerar att bli det första fastighetsbolaget i Norden att certifiera en byggnad enligt The WELL Building Standard® (WELL) – den första internationella byggstandarden som tar ansvar för människors välbefinnande i arbetslivet.

Byggnaden som Castellum avser att bygga och certifiera heter Eminent och kommer vara placerad centralt i Hyllie, en av de mest hållbara stadsdelarna i Sverige. Hyllie knyter ihop Malmö med Kastrups flygplats och centrala Köpenhamn.

- Well är ett nytt sätt att sätta människan i centrum och väga in välbefinnande som en faktor i byggnadens design. Människor som är inspirerade och mår bra på arbetsplatsen presterar bättre. Det är helt enkelt ett sätt att kombinera ökad trivsel med ökad effektivitet, menar Filip Elland, hållbarhetschef på Castellum.

WELL standarden utgår från sju koncept som påverkar vår hälsa: luft, vatten, ljus, ljud, kost, motion och välbefinnande. Castellum kommer i Eminent att ha ett extra fokus på de tre sistnämnda. Certifieringen görs av en tredje part.

Exempelvis ska bistron i bottenplan ta ansvar för en näringsriktig kost och odlingslotterna på husets takterrass bidrar till en närproducerad meny. Konst och design ska användas tillsammans med musik för att skapa en stressfri miljö som också uppmanar till vardagsmotion. Samtidigt ställs det konkreta och höga krav på luft, ljud och ljusmiljö, alla optimerade efter människornas behov.

- En viktig internationell certifiering har kommit till Sverige. WELL fokuserar på hälsa och välbefinnande hos de som arbetar och vistas i byggnader och kompletterar på så sätt nuvarande miljöcertifieringssystem. Den har redan nått snabb spridning i många länder och jag bedömer att den kommer att bli mycket efterfrågad även här. Sweden Green Building Council stödjer WELL genom att ge kurser i och ha experter på systemet, säger Bengt Wånggren, VD för Sweden Green Building Council.

- Vi vill driva utvecklingen inom hälsa på arbetsplatsen framåt och gör det genom att hämta kunskap från pionjärerna inom området. Vi ser WELL som ett systematiskt verktyg för att skapa hälsosammare arbetsplatser åt våra hyresgäster. Vi vill skapa våra barns framtida arbetsplatser, säger Henrik Saxborn, VD för Castellum.

Eminent kommer i enlighet med Castellums policy, utöver WELL, att certifieras enligt Miljöbyggnad betyg Guld. Byggstart för fastigheten Eminent är beräknad till juni 2017 med inflyttning i januari 2019.

Den 3e november kommer Castellum att hålla ett frukostseminarium för intresserade potentiella hyresgäster tillsammans med SGBC och WELL på Quality view Hotel i Hyllie. Kontakta eminent@castellum.se vid intresse.

Mer att läsa

2020-08-03

Castellums resa mot Nordens första WELL-certifierade kontor

2023-09-04

Castellum klimatanpassar fastigheter

2023-05-30

”7Stjärnan är en symbol för framtidens kontorsmiljö”

2023-05-23

”Vi uppskattar alla förslag från hyresgäster!”