Intresset för coworking har ökat kraftigt under det senaste året. Hela 72 procent av svenska kontorsarbetare kan tänka sig att jobba helt eller delvis på ett coworking-kontor. Det framgår av vår undersökning Framtidens arbetsliv 2022.
”Mycket glädjande men inte överraskande. Vi vet att intresset är stort, och märker dessutom att coworking är en förebild för alla som vill göra sina konventionella kontor mer attraktiva,” säger Yvonne Sörensen, vd för United Spaces med 11 anläggningar i landets största städer.
På bra coworking-kontor sitter känslan av extra allt i väggarna. Designmässigt går tankarna till hotellvärldens inbjudande karaktär snarare än till det gamla vanliga kontoret. Sociala ytor och mötesplatser, caféer och loungemiljöer är framträdande i erbjudandet. Hemkänsla paras med effektiva arbetsplatser.
”Kontorens utmaning är att skapa attraktiva miljöer så att medarbetarna vill komma till jobbet. Det vill säga sådant som vi jobbat med i åratal. Våra mångåriga erfarenheter ger coworking ett försprång,” tycker Yvonne Sörensen.
Pandemin har hjälpt många företag att öppna ögonen för kontorets utformning, hur man ska sitta och hur man ska jobba. Många har stått med tomma lokaler i två år, betalat hyran men efterhand insett poängen med flexiblare kontrakt där man kan skala upp och skala ner efter behov. Där har United Spaces och andra aktörer blivit relevanta och intressanta.
Kommer den positiva trenden att hålla i sig nu när pandemin förhoppningsvis är förbi?
”Ja, det tror jag. Min bild är att kontorets betydelse har klivit upp flera steg i organisationen, upp till styrelsenivå. Många kliar sig i huvudet kring hur man ska få medarbetarna tillbaka på kontoret efter pandemin. Jag brukar säga att om man inte trivdes på kontoret tidigare lär man ju inte göra det efter pandemin heller.”
Vad lyfter du fram när du vill övertyga om coworking?
”Att allt ingår. Man slipper köpa möbler, bygga receptionsdisk, hyra kaffemaskiner, fixa växter, köpa skrivare, installera wifi, betala fastighetsskatt och dessutom anställa någon som sköter kontoret. Att etablera eget kontor blir oftast både dyrare och mer tidskrävande än att flytta in i coworking.”
Den andra fördelen med coworking enligt Yvonne är möjligheten att ett företag med tjugo anställda hyr exempelvis tio fasta platser och resten loungemedlemskap. Då får alla plats, men i realiteten är det ju sällsynt att hela personalen är på plats samtidigt.
”Vi använder uttrycket all inclusive ganska ofta, men ibland är det lite svårt att förstå vad det innebär. Det bästa är att komma hit och testa på plats, det är då man verkligen förstår vitsen med modern coworking,” säger Yvonne Sörensen.
En av många som valt coworking hos United Spaces är Emanuel Karlsten, välkänd journalist, krönikör, programledare och mycket mer. Efter två inlåsta år i hemmet cyklar han från hemmet till Östra Hamngatan i Göteborg och får det bästa av två världar.
Fotograf: Stina Stjernkvist
”Tidigare satt jag gärna på kafé och jobbade, men varje gång man behövde gå på toaletten fick man ju ta med sig datorn och alla andra prylar. På United Spaces får jag kaféets alla fördelar och slipper alla nackdelar.”
Emanuel beskriver sig närmast som en enstöring som skyr både kollegor och gemensamma fikastunder. Han trivs bäst som del av ett stort brus där han kan vara anonym.
”Det är perfekt med ett stort ställe där jag kan hitta ett skrymsle. Mestadels sitter jag i den stora loungen. Där kan jag vinka till folk jag känner men också drunkna i anonymiteten. Det är en lösning som passar mig perfekt. Jag vill ju bara ha ett bra ställe att hänga.”