Gå till huvudinnehåll

2022-12-07 | 23:00

Det börjar bli trångt hos Rscued

Helsingborg

Hand som håller i en juiceflaska.

Det är inte bara för att man nyligen fick 100 ton pink lady (sex lastbilar!) som Rscued börjar bli trångbodda i en av Castellums lokaler i Helsingborg. "Vi växer hela tiden, efter årsskiftet är vi 16 personer och det börjar bli trångt. Vi har bara kört på men nu står vi inför att slipa på våra processer för att kunna rädda ännu mer frukt", säger Truls Christenson, medgrundare och vd.

Rscued har funnits i samma lokaler på Mogatan i Helsingborg sedan 2016. Då hade företaget nyligen skrotat namnet Marmeladmakeriet och tagit på sig Rscued-kostymen.

-Vi ville ha ett namn som berättar vad vi gör och som andades lite mindre förkläde. Vårt största fokus är ju att rädda frukt, så Rscued var helt rätt, säger Truls.

I dag får man stora mängder frukt till sig varje vecka men så har det inte alltid varit.

- I början när jag hörde av mig till de stora aktörerna och frågade om jag fick rädda deras frukt sa man att man inte hade något svinn. I dag är det annorlunda, nu får vi frukt från Axfood och Ica, mycket lokalt men också från Danmark och Holland och vi har en slingbil som hämtar i Stockholm.

Röda äpplen.
Rscued räddar stora mängder frukt varje vecka.

Naturlig smakvariation

Av frukten, som inte går att sälja, gör Rscued juice, smoothies, lemonader och chips. Vilka produkter och smaker som hamnar på butikshyllorna avgörs av vilken frukt och vilka grönsaker som finns att tillgå.

- Det gör också att det alltid finns en naturlig smakvariation i varje flaska, vilket är roligt, säger Truls.

Han gick i gymnasiet när han var med och startade Rscued, och de första 40 000 flaskorna gjorde han och kollegorna med hjälp av tratt och decilitermått.

- Det har hela tiden varit learning by doing, en sjukt rolig resa, konstaterar han nu.
- Vårt största fokus är att rädda frukt och med tiden har nördigheten växt. Ju mer man lär sig ju bättre blir man, det är en spännande bransch!

Närbild på tillverkningen.
Här gör man jucie, smoothies, lemonader och chips.

12 ton ingefära

All frukt och grönt sorteras för hand i Helsingborg. Det lilla som blir över komposteras och blir till vegansk blomjord. Saknas det frukt för att kunna producera något, köper man in den sista delen.

- Vi kan inte låta bli att rädda all den frukt vi har för att vi saknar de sista tio procenten. Ibland behöver vi köpa för att kunna rädda merparten, säger Truls.

Alla Rscueds drycker pastöriseras under tillverkningen för att förlänga bäst före-datumet, vilket också gör att dryckerna inte behöver förvaras kylda.

- Det var ett enkelt beslut att ta, vi vill ju inte att våra produkter i sin tur ska bli matsvinn.

Banan, äpple och päron kommer i ett ständigt flöde men det händer också att man ställs inför mer utmanande leveranser.

- Vi fick till exempel 12 ton ingefära från Holland härom veckan. Det gör vi shots av!

Ofta har frukten och grönsakerna bara fel form eller storlek för att den ska gå att sälja i butik. Truls berättar om rödbetor stora som basketbollar som blir till chips i ett samarbete med Lantchips och 18 ton ananas som var precis ätmogen och därför skulle slängas, men i stället blev till 25 000 flaskor ananasjuice.

Juiceflaska framför graffitivägg.
Varför inte byta ut glöggen i år mot Vintermumma?

Vintermumma med kanel

Alla sex lastbilar med pink lady, då? Jo, det blev till Vintermumma som nu säljs som ett alternativ till glögg.

- Vi kunde ta till vara på 90 procent av äpplena vi fick och de passade perfekt till Vintermumma. En flaska innehåller räddade äpplen, ingefära, kanel och kardemumma.

Fakta

Truls tipsar! Så dricker du Vintermumman:
Värm den på spisen och fyll din favoritkopp. Toppa med vispad grädde, strössla några krossade mandelbiskvier och avsluta med en nypa kardemumma.

Foto: Rscued

Mer att läsa

2023-05-24

Matlagningen har gått i arv till Kaan Özkan

2023-03-14

Hon bytte yrkesbana och stortrivs

2023-02-23

Här ligger allt fokus på barnen

2022-12-07

United Spaces – så mycket mer än ett kontorshotell