Gå till huvudinnehåll

2023-12-14

Fastighetsbranschen kan göra en hel del

Västerås

Chockade, stolta och jätteglada! Så sammanfattar vi på Castellum känslan efter att ha kammat hem en vinst i prestigefyllda Sweden Green Building Awards för arbetet med kvarteret Mimer 5 i Västerås.

Sweden Green Buildning Awards är Sveriges mest prestigefyllda pris inom hållbart samhällsbyggande. Priset tilldelas ”individer och projekt inom samhällsbyggnadssektorn som inspirerar och visar vägen inom hållbarhet.” Inte undra på att vi på Castellum blev stolta när vi kammade hem vinsten i kategorin Årets Leed O+M.

”Ett jätteviktigt arbete”

– Vi var nästan lite chockade. Vi hade riktigt starka konkurrenter, konstaterar Fredrik Bratås, teknisk förvaltare på Castellum i Västerås.

Affärsområdeschef Thomas Lundin håller med.

– Ja, vi blev nog chockade, det kändes jättekul! Det är alltid roligt att ta emot pris för ett bra arbete och, som i det här fallet, ett viktigt arbete med energieffektiviseringar och hållbarhet.

– Det här är en bekräftelse på att vi tänker och gör rätt. Fastighetsbranschen kan göra en otroligt stor del för hela klimatomställningen, konstaterar Fredrik Bratås.

Fredrik och Thomas på prisceremonin för LEED O+M

På bilden har Sangita Das, certifieringsspecialist, ansvarig LEED, läst upp motiveringen och delat ut vinsten för årets LEED O+M till Mimer 5, här representerade av Fredrik Bratås och Thomas Lundin, Castellum Västerås.

Varje del poängsätts

Vi på Castellum arbetar kontinuerligt med att göra hela kvarteret mer hållbart, vilket våra fastigheter vittnar om. Förutom Mimer 5 har vi ytterligare 50 000 LEED-certifierade kvadratmeter. Vad som ses över vid en sådan certifiering? Prick all tänkbar miljöpåverkan.

– Man mäter värme och kyla, vatten och avfall. Vi räknar på antalet hyresgäster och hur många som rör sig i lokalerna för att få en bild av hela den dagliga cykeln. Hur är luftkvalitén? Hur trivs hyresgästerna, finns det bussar och cykelparkering i närheten? Det är en holistisk certifiering och varje del poängsätts, förklarar Fredrik Bratås.

Från industri till modernt kvarter

Västeråskvarteret Mimer 5 är ett anrikt kvarter, det byggdes 1911. Stora, stolta huskroppar skapar en unik, industriell miljö och området är som en helt egen stadsdel.

– När industrierna flyttade ut på 1990-talet stod 90 000 kvadratmeter tomma och behövdes fyllas med nya verksamheter. Området var stängt under många år, inhägnat av grindar och vakter, berättar Thomas Lundin och fortsätter:

– De senaste åren har det förvandlats till ett modernt kvarter där bland annat skolor, stora och små företag, restauranger och myndigheter huserar. 2020 invigdes också vårt senaste större projekt, B26.

Fortsätter skapa smarta lösningar

Hållbarhetsarbetet i kvarteret fortsätter, på flera sätt.

– Vi har installerat solceller på taken och vi minskar energianvändningen, bland annat genom att drifta ventilationsaggregat mer effektivt. Eftersom vi också vill att hyresgästerna ska kunna ta sig hit på ett hållbart sätt, har vi fixat fler cykelställ och öppnar snart ett garage med cykelparkering i en av våra fastigheter, förklarar Thomas Lundin.

Mer att läsa

Läs artikeln

2023-12-14

Utfasning av lysrör med kvicksilver

2023-11-30

Elstöd till berörda hyresgäster i december

2023-05-16

Det räcker med 30 minuter om dagen

2023-03-28

”Jag är helt övertygad om att det går att se i ett färdigställt projekt om det skett en god samverkan eller inte”

Visa liknande artiklar