Gå till huvudinnehåll

2023-02-08 | 11:06

Fordonspool för hyresgäster

Växjö Hållbarhet Företagsstaden i11

Jenny bredvid en bil.

För att underlätta omställning till hållbara färdsätt lanserar nu Castellum sin fondonspool, exklusiv för hyresgäster i Företagsstaden I11. Poolen innehåller rena elbilar samt elcyklar och kan nyttjas av både företagen och medarbetarna privat.

Delningsekonomin växer starkt då den är ett sätt att minska vårt negativa klimatavtryck. Fordonspooler förekommer idag i bostadsområden men nu tar Castellum, som första fastighetsägaren i Växjö, steget att erbjuda sina kommersiella hyresgäster en fordonspool.

- En del av våra hyresgäster tar bilen till jobbet för att man behöver den under dagen, t.ex. på ett kundbesök. Med gemensam fordonsflotta kan vi minska de onödiga bilresorna samtidigt som vi vet att färdsätt i stor utsträckning påverkar vår hälsa och produktivitet, säger Affärsområdeschef Jenny Rungegård.

Val av leverantör föll på Ourgreencar då de har Sveriges enda gröna fordonsflotta, miljömärkt med ”bra miljöval”. Fordonspoolen består initialt av två stycken cyklar och två bilar, som dessutom laddas av Castellums egen solcellsanläggning på taket av Idrottskliniken.

- Vår förhoppning är att poolen på sikt kan ersätta företagens egna bilpooler då det är både smidigt och ekonomiskt för dem att använda vår gemensamma fordonspool. Castellum bär hela den fasta kostnaden och man betalar endast när man nyttjar ett fordon, så vi hoppas det blir ett mervärde för såväl företagen som medarbetarna, avslutar Jenny Rungegård.

I samband med parkeringsreglering av Företagsstaden I11 den 1 oktober i fjol presenterade Castellum en stor mobilitetsatsning, där nu även fordonspool ingår. Övrigt innehåll i denna satsning är:

  • Fler laddplatser på området.
  • Fler cykelställ samt fler cykelställ med tak.
  • Uppförande av cykelgarage.
  • Kostnadsfria dusch- och omklädningsmöjligheter, i samarbete med Idrottskliniken.
  • Årlig kostnadsfri cykelservice.
  • Leveransskåp (Instabox) exklusivt för Castellums hyresgäster.


I arbetet har Castellum fått stöd av Res Grönt i gröna Kronoberg, en satsning som drivs av Region Kronoberg tillsammans med Energikontor Sydost och Länsstyrelsen Kronoberg med finansiering från Europeiska regionala utvecklingsfonden och Region Kronoberg. Syftet är att stötta företag i Kronobergs län att minska sina utsläpp från transporter.

Mer att läsa

2022-05-02

Nyttjar husets prestanda på smartaste sätt

2023-05-04

Bättre inomhusklimat och minskad klimatpåverkan med solfilm

2023-05-03

”Vill inte vänta 20 år – bara för att man kan”

2023-05-02

5 smarta tips – så sparar ni energi