Gå till huvudinnehåll

2023-05-04 | 14:28 (CEST)

Kör på närproducerad el från Företagsstaden I11!

Växjö Företagsstaden i11 Hållbarhet 100 på sol

För att möta den ökade efterfrågan på elbilsladdare har vi nu utökat vårt laddnätverk för hyresgäster i Företagsstaden I11. Det bästa av allt är att laddnätverket drivs av elen från vår solcellsanläggning i området. Lars Bernhäll, Teknisk förvaltare på Castellum (bilden), berättar mer om de nya laddplatserna.

Under våren 2020 driftsatte Castellum en 430 kvadratmeter stor solcellsanläggning i Företagsstaden I11. Anläggningen är monterad på taket till en av våra kaserner och producerar mellan 65 000–70 000 kilowattimmar per år, beroende på hur många soltimmar Växjö får. 
"Castellums satsning 100 på sol är en av Nordens största investeringar i solceller och innebär att vi ska ha solcellsanläggningar på 100 fastigheter i Sverige senast 2025. En av de första fem som togs i drift är den som är monterad här hos oss", säger Lars Bernhäll, Teknisk förvaltare på Castellum. 

Sex nya laddplatser

All el som solcellsanläggningen producerar går till fastigheten den är monterad på och till laddnätverket för elbilar som har uppförts alldeles intill. Laddplatserna ligger bakom Idrottskliniken, mittemot deras utegym. De nya laddplatserna består av tre laddboxar med dubbla uttag, vilket har resulterat i sex nya platser.
"Vi har nyligen gått från 18 laddplatser till 24 och har möjlighet att bygga ut laddnätverket ännu mer vid behov", säger Lars.

Exklusiv fordonspool på Företagsstaden I11

Laddplatserna riktar sig främst till Castellums hyresgästers egna bilar. Men de är även till för bilarna i den fordonspool som vi sedan ett tag tillbaka erbjuder exklusivt till hyresgästerna i Företagsstaden I11.
"Två av de nya laddstolparna ska användas enbart till de eldrivna poolbilar från OurGreenCar som våra hyresgäster kan hyra av oss, både i tjänst och privat", säger Lars. 

 “Vi tittar aktivt på att bygga ut ännu mer i regionen.”

Framöver kan det dyka upp ännu fler laddstolpar och solcellsanläggningar vid Castellums fastigheter i Växjö.
"Vi tittar aktivt på att bygga ut ännu mer i regionen för att möta det ökade behovet och den ökade efterfrågan från våra hyresgäster. Det gäller både laddplatser och solpaneler. Infrastrukturen ligger fortfarande lite efter i jämförelse med den efterfrågan som finns, men det blir allt vanligare att upprätta laddplatser och solcellsanläggningar", säger Lars. 

Ett hållbart val

Trots att det finns flera fantastiska vinningar med att investera i solceller och laddplatser är hållbarhetsaspekten fortfarande den främsta anledningen för Castellum.
"
För oss handlar det om att ta ansvar. Med solpaneler hjälper vi till att minska koldioxidutsläppen, ökar mängden fossilfri energianvändning och jämnar även ut dygnstopparna på elen. Vi sparar mycket på elnätet när vi producerar egen el, eftersom vi behöver mindre köpt energi och färre kilowattimmar. Det är en stor ekonomisk investering, men sedan är energin både gratis och ren."

Mer att läsa

2022-05-02

Nyttjar husets prestanda på smartaste sätt

2022-02-18

Bikupor, sollceller och miljöhus = ett grönt år

2023-05-04

Bättre inomhusklimat och minskad klimatpåverkan med solfilm

2023-05-03

”Vill inte vänta 20 år – bara för att man kan”