Gå till huvudinnehåll

2021-10-06 | 11:46

Framtiden har varit på besök hos oss

Malmö E.ON

Visualisering av 7Stjärnan-huset.

En torsdag i september hade vi två årskurs 3-klasser från Holmaskolan på besök på vårt stora byggprojekt 7Stjärnan som ska bli E.ONs nya huvudkontor i Malmö, Nyhamnen. Vad är detta bygge och vad gör alla som jobbar här? Våra medarbetare utmanades med många roliga och kloka frågor.

Redan klockan 9 på morgonen anlände de entusiastiska tredjeklassarna från Holmaskolan. För att få lära sig om de olika arbetsrollerna skulle barnen få träffa en snickare, elektriker, arkitekt och en projektplanerare – alla aktiva i byggprojektet 7Stjärnan som ska bli E.ONs nya huvudkontor i Nyhamnen.

Vad gör en snickare och hur får elektrikern en glödlampa att lysa?

Först ut att berätta om sitt jobb var Alicia som är snickare från Skanska. Hon berättade om vilken utrustning man behöver som snickare och att hon var med i det tidiga skedet när man jobbade med källaren och gjöt bottenplattan. Alicia fick frågan om när man ska spika med maskin och när man ska göra det för hand. Svaret blev att man spikar för hand när det är på ställen som det syns, eftersom maskinen kan ge fula märken. Alicia anordnade även en spiktävling, vilken blev väldigt uppskattad av barnen.

Det var sedan dags för Mikael från Eitech att berätta om sitt jobb som elektriker. Han visade lite av den utrustning han använder i sitt jobb och hur de arbetar på 7Stjärnan. Han hade satt ihop en station där han visade hur man kopplar ihop kablarna för att få en glödlampa att lysa. Väldigt spännande!

En grupp barn framför en person med gul skyddsväst.

Lego och Minecraft för att förstå arkitektens roll

Marcus från Kanozi, fick visa vad han gör som arkitekt. Det var lite klurigt för barnen att förstå vad en arkitekt gör och hur de arbetar med byggnadsmodeller, men Marcus förklarade att det är som att först bygga med lego och att sedan rita upp det i Minecraft. Där och då kom vi fram till att vi hade en hel grupp av små arkitekter framför oss! Marcus visade också en modell på hur Nyhamnen kommer att se ut i framtiden. Förutom frågor kring vad en arkitekt gör så fick Marcus en del frågor om sitt stora skägg!

Sist ut att berätta om sin roll var Ibrahim, projektplanerare från Skanska. Barnen fick varsin väst att ha på sig och Ibrahim gick igenom hur viktigt det är med säkerheten och hur alla på bygget måste följa vissa regler. Han berättade om hur de varje vecka gör en skyddsrond för att allt ska gå rätt till. Ibrahim hade också förberett en frågetävling där eleverna bland annat fick gissa hur långt och hur högt huset är.

En grupp barn och vuxna i skyddsvästar framför byggprojektet.

Nyfikna frågor och massor med pizza som avslutning

Som avslutning på besöket åt vi pizza och pratade om både bygget och om framtiden. Barnens nyfikenhet speglades i de många frågor vi fick. De undrade till exempel om en lyftkran kan välta och hur man får upp fönstren så högt. Vi fick tänka till lite extra när vi fick frågan om hur många kilometer långt huset är eller varför det ser ut som att byggnaden ska välta. Vi pratade också om vikten av att man gör sitt bästa i skolan för att öka chanserna att kunna jobba med det man vill. Det var flera stycken som sa att de nu vill bli arkitekt och elektriker.

Barn och vuxna äter pizza utanför byggprojektet.

Mer att läsa

2023-05-25

I dag passar ”Strumpan” många olika verksamheter

2023-05-23

”Vi uppskattar alla förslag från hyresgäster!”

2023-05-16

Kunden står alltid i fokus för Jimmie

2023-02-23

”Återbruk ska bli en självklar del”