Gå till huvudinnehåll

2021-11-26

Genomtänkt ombyggnad när 40 nya tjänster tillsattes

Borås

Två personer sitter i en matsal.

När myndigheten Swedacs kontor i Stockholm stängdes för tre år sedan koncentrerades hela verksamheten till Borås, vilket medförde att lokalerna där behövde utökas rejält. Det löste Castellum.

Myndigheten Swedac är nationellt ackrediteringsorgan för Sverige vad gäller kvalitet och säkerhet. Tidigare fanns myndigheten i både Borås och Stockholm, men för ungefär tre år sedan beslutades att Stockholmskontoret skulle stängas. 40 tjänster flyttades då till Borås, där Swedac har sina lokaler på Österlånggatan 9. Redan innan det stod klart att kontoret behövde utökas rejält, tyckte de då 85 medarbetarna att lokalerna – som från början varit ett hotell – inte var optimala.

– Vi satt i egna, ganska stora rum. Dels var det inte så yteffektivt, dels var det många som kände sig lite ensamma på kontoret. Eftersom vi är utspridda på tre våningsplan och medarbetarna reser mycket kunde det kännas lite ödsligt i korridorerna, säger Anna Lorentzon, projektledare på Swedac.

– Dessutom var våra konferens- och mötesrum utspridda så att externa mötesdeltagare behövde röra sig genom våra arbetsutrymmen, något som inte alltid kändes så bra, tillägger Richard Ericsson som är chef på IT- och serviceenheten på Swedac.

Så när det var dags att omförhandla avtalet med hyresvärden Castellum togs diskussionerna om hur lokalerna skulle kunna moderniseras och verksamhetsanpassas upp.

Person som står vid köksbänk.

– Ett viktigt önskemål var att få en öppnare känsla så att man skulle se sina kollegor och bättre utnyttja tidigare korridorytor, säger Anna Lorentzon, som fungerade som Swedacs designansvariga i ombyggnadsprojektet.

Fastigheten är från 1930-talet och har många tjocka, bärande väggar, så allt som Swedac ville få rivet gick inte att ta bort av byggnadstekniska skäl, men efter ungefär 1,5 års ombyggnad är lokalerna avgjort mycket öppnare än tidigare. I stället för enskilda kontor jobbar nu Swedacs medarbetare på öppna ytor där 4–12 personer sitter tillsammans i grupper. De rum som fortfarande finns kvar används som lånerum eller bokningsbara ljudklassade Skype- och samtalsrum.

– Vi har en separat besökszon med sju konferensrum, reception och kaffestation, vilket är en väldig förbättring, säger Richard Ericsson.

Sittgrupp med draperi bakom.

Lunchrummet har blivit större och fått en separat kaffetagningsplats och en köksdel med en praktisk planlösning så att trängseln blir mindre för dem som vill laga eller värma mat. Färgsättningen i lokalerna lugn och behaglig.

– I de mindre rummen har vi däremot tagit i lite på draperier och kuddar, sådant som man lätt kan byta ut. Målet var ett trivsamt kontor vars stil håller i längden, och det tycker jag att vi har lyckats med, säger Anna Lorentzon.

Exteriörbild av fastigheten.Österlånggatan 5 & 9

Mer att läsa

Läs artikeln

2024-02-28

Castellums engagemang för ungas drömmar med My Dream Now

2024-02-22

Roberto Olsson värdesätter Castellums interna rörlighet: En resa från Stockholm till Borås

2024-02-22

Hemsökt Museum i Borås lockar besökare från när och fjärran

2024-02-19

Inbjudan till webinar och lansering av trendrapporten Framtidens arbetsliv 2024

Visa liknande artiklar