Gå till huvudinnehåll

2022-12-18 | 23:00

Hamnen på Ringön: Från bortdömd till blommande

Göteborg Ringön

Kollage av interiörbilder från fastigheten.

Hamnen på Ringön är en unik oas. I en industriell stadsdel, något undangömd trots sitt centrala läge, står fastigheten färgsprakande och varm. Här varvas betong och imponerande takhöjd, med hantverk och mjuk textil. Castellum har här tillsammans med de engagerade hyresgästerna skapat ett vinnande koncept i den återbrukade fastigheten.

Hamnens historia sträcker sig långt bak i tiden. Fastigheten har stått här sedan 1950-talet och sett förändringen av området fortskrida runt om kring. Men utvecklingen på Ringön tog fart på riktigt 2015, när det kommunala projektet Saltet etablerade sig i området. Framgångsprojektet bidrog till att nästan 90 nya aktörer etablerade sig på Ringön, och Castellums lokaler inrymmer idag många av dem.

Personer i stor lokal.

Saltet startade redan 2011, när Johan Red Top Larsson, Matilda Lindvall och Filip Nilsson utformade projektets essens. Här skulle gammalt få möta nytt, otrygghet förvandlas till trygghet, och ett tillåtande område mitt i centrala Göteborg växa fram med låga hyror och levande gemenskap. Kommunfullmäktige klubbade igenom förslaget 2015, och idag fortsätter visionen att frodas och utvecklas.

Castellums fastighet Hamnen på Ringön är idag en kreativ mittpunkt i området. Tidigare har det delvis varit ett lager för Gothia Cup och Partille Cup, men Castellum och Saltet jobbade snart fram en vision om vad som skulle skapas i lokalen. Här samsas nu 17 studior och ett café på 750 kvm.

- För Castellum är Hamnen ett nytt sätt att tänka och en helt annan affärsmodell. I stället för att riva och bygga nytt återbrukar vi fastigheten och rustar upp den med ett cirkulärt tänkande. Vi har i många år jobbat med återbruk, och vi har sett till att ta vara på material från andra fastigheter. Dessutom kommer hyresgästerna att på olika sätt vara delaktiga i driften. På så sätt kan vi hålla hyrorna låga, säger Ulrika Johannesson, Kommersiell Förvaltare på Castellum.

Interiörbild från fastigheten.

Alla studior har unika utseenden och storlekar på 9-36 kvm. Gemensamt med andra hyresgäster skapas här ett levande hus där kreativiteten flödar. Lokalen är ljus och öppen, med stora takfönster som lyser upp de hårda betonggolven och den industriella fastighetsgrunden. Här välkomnas du till ett unikt och nytänkande kontorskoncept - där gemenskapen och kreativiteten får stå i fokus. Lokalen andas återbruk, hållbarhet och anpassning till det lokala utbudet och efterfrågan. Den industriella andan blandas med mjuka material och konstnärliga verk i varje hörn. Inför invigningen av lokalen bjöds 18 konstnärer in till att designa och måla varsin dörr till de olika studioutrymmena, något som sätter en personlig och unik prägel på så väl helheten i lokalen som de individuella utrymmena.

Besökare från invigningen.

Under renoveringen och anpassningen av lokalen återbrukades stora delar av materialet och inredningen, och det cirkulära renoveringstänket har gjort fastigheten till ett praktexempel på hur något gammalt och nästan utdömt kan förvandlas till en kreativ oas.

Hamnen på Ringön renoverades under 2021 och den 22 april 2022 anordnades den efterlängtade inflyttningsfesten med glada hyresgäster och besökare. Idag sitter här kreativa entreprenörer som bedriver många olika typer av verksamheter – allt ifrån frisörsalong och syfabrik, till grafisk printstudio och ateljé.

Intresserad av att hyra lokal på Ringön? Hör av dig till Ulrika!

Ulrika.Johannesson@castellum.se
+46 31 744 09 47

Mer att läsa

2023-05-31

“Vi är det gröna fåret på Ringön”

2022-08-29

Love Antell: “Mycket av lockelsen med att flytta till Göteborg var just Ringön”

2022-05-02

Välbesökt invigning av Hamnen på Ringön

2022-03-02

"Vi kommer aldrig att flytta ifrån Ringön"

Läs mer om Ringön