Gå till huvudinnehåll

2023-02-23 | 10:41

Här ligger allt fokus på barnen

Helsingborg

När Helsingborgs Specialisttandvård flyttade in i Castellums lokaler 2021 gjordes de om för att passa verksamheten. Här står barnen i centrum och det genomsyrar lokalerna.

Till Helsingborgs Specialisttandvård kommer barn och unga med behov av specialiserad tandvård. Man är också den första specialistkliniken i Skåne som erbjuder narkostandvård. Det har bidragit till att man kunnat avlasta sjukvården och kortat ner köerna dit. Under 2022 fick 414 barn som behövde tandvård under narkos det genomfört hos Helsingborgs Specialisttandvård.

”Inom den specialiserade barntandvården utgör narkostandvård en stor och viktig del av verksamheten. De barn som behöver tandvård under narkos är exempelvis barn med ett omfattande tandvårdsbehov, de som är i behov av komplicerade kirurgiska behandlingar, de med uttalad tandvårdsrädsla och barn med funktionsvariation, berättar Yanelys Lind och Ann Weibull, specialisttandläkare i pedodonti.”

En arbetsplats att längta till

Teamet, på 15 personer, stortrivs i lokalerna. Även tidigare fanns här en tandläkarklinik men lokalerna gjordes ändå om en del inför flytten.

”Vi är tacksamma att Castellum lyckades leverera ombyggnationen efter våra önskemål. Vi har moderna lokaler som är ljusa och fräscha med en bra planlösning, centralt i Helsingborg. De är lättillgängliga för våra patienter och deras anhöriga.”

Ett mottagningsrum, tandläkarstol och tankläkarutrustning runt om.

Vid ombyggnationen gjordes en ny planlösning med två rum för narkosbehandlingar, uppvakningsrum, nya omklädningsrum och nytt väntrum med reception. Lokalen fick nya ytskikt från golv till tak och ny belysning.

”Från alla våra rum har man fin utsikt över olika delar av Helsingborg. Personalrummet är stort med en vacker utsikt över Sundstorget.”

Men det är inte bara lokalerna som bidrar till att det är en arbetsplats att längta till.

fem glada personer iklädda blåa vårdkläder. Två nallar, en krokodil och en tiger mellan personerna. Tigern bär solglasögon

”Först och främst har vi någonting väldig fint tillsammans och det är att alla som arbetar på kliniken brinner för barntandvård och delar ett genuint intresse för omtanke och omsorg. Vi tar oss också tid att hjälpa och stötta varandra, det finns inget hierarkiskt förhållningssätt på vår klinik, vi är alla lika viktiga, vi har bara olika arbetsroller.”

"Vi gör skillnad varje dag"

På kliniken träffar personalen barn med olika behov och lokalen är utformad därefter. Här finns stora luftiga ytor och breda dörrar som ger känslan av lugn och trygghet.

”Hela vår lokal är också utformad så att de barn som har en nedsatt rörelseförmåga lätt kan ta sig runt. Inredning och utrustning har vi valt med omsorg med barnen i åtanke.”

Men det specialiserade uppdraget man har kommer också med utmaningar.

”Vi träffar ofta barn och ungdomar som av medicinska och/eller av odontologiska skäl behöver ett speciellt och anpassat omhändertagande för att klara av sin tandvård. Det kan vara en utmaning men är samtidigt det roligaste med specialiserad barntandvård. Vi gör skillnad varje dag och det är väldigt fint”

Mer att läsa

2023-05-24

Matlagningen har gått i arv till Kaan Özkan

2023-03-14

Hon bytte yrkesbana och stortrivs

2022-12-07

Det börjar bli trångt hos Rscued

2022-12-07

United Spaces – så mycket mer än ett kontorshotell