Gå till huvudinnehåll

2024-01-23

I kontrasternas kvarter

Stockholm City

Översiktsbild över Torsgatan, Stockholm City

Sträckan mellan Centralstationen och St Eriksplan är mer än bara en sträcka, det är en knutpunkt där city möter Norrmalm och Kungsholmen. Här, på den nedre delen av Torsgatan ligger tre Castellumhus från vitt skilda epoker.

Ett hus med verkshöjd 

Något av det första du möts av när du anländer till Stockholm Central är den ståtliga byggnad som en gång var Stockholm Gas- och Vattenverk. Efter en omfattande renovering har huset nu åter samma moderna status som när det först byggdes, fast med det kulturhistoriska arvet väl bevarat. Stockholm Gas- och Vattenverks lokaler uppfördes 1903–1906 vilket faktiskt gör det till en av de äldsta kontorsbyggnaderna i stan. Den påkostade exteriören i jugendstil är ritad av Ferdinand Boberg, en av Sveriges genom tiderna mest välkända arkitekter som ligger bakom många magnifika landmärken, bland annat Rosenbad, NK och Thielska galleriet. Vi på Castellum har renoverat fastigheten med största möjliga omtanke och hänsyn, både till den fantastiska kulturhistoriska platsen och till dig. Förutom kontor till våra fasta hyresgäster finns här också lounger, flexibla platser för co-working och rum för event och konferens hos vår partner United Spaces.

Stockholms egna strykjärn

Stockholms egen Flatiron Building har varit ett arkitektoniskt landmärke alltsedan det stod klart 2008. Det spetsiga huset med sina moderna och flexibla lokaler ligger som en kil mellan Torsgatan och Centralstationens bangård. Det har vunnit flera fina utmärkelser och certifierats för guld nivån i det internationella miljöcertifieringssystemet LEED. Här får du som hyresgäst en magnifik utsikt över tågspår, stad och Klara Sjö. I lobbyn ligger Panini som serverar frukost, lunch och fika. Cykel- och omklädningsrum finns också här samtidigt som du har STC tvärsöver gatan.

Där 1880 möter 1980

Det stora kvarteret som ligger mellan Torsgatan, Tegnér gatan, Dalagatan och Kammakargatan var länge känt som Mjölkcentralen i Stockholm. I över hundra år hade Arla och dess föregångare sitt huvud kontor här. En av de äldsta delarna, mejeriet från 1881, finns kvar, medan den nyare delen byggdes hundra år senare. I detta kvarter hittar du idag Ritornos bageri, gymmet STC och publikt garage med både laddplatser och poolbilstjänster. 

Kika in våra lediga lokaler i Stockholm City

 

Mer att läsa

Läs artikeln

2023-12-11

United Spaces - ditt hem för Coworking i Stockholm

2023-05-03

Castellum X Stockholm Art Week

2022-12-12

Experten på kontorsinredningar väljer Castellum för tredje gången

2021-12-09

Fullt uthyrt i historisk cityfastighet

Visa liknande artiklar