Ingvar Christensson har varit lantbrukare i Arlöv i snart 30 år. Han driver Thurelunds gård och på Castellums mark har han bland annat odlat solrosor och maltkorn i väntan på att här ska byggas. ”I väntan på lämpligt innehåll för exploatering av marken odlar vi den tillsammans med Ingvar Christensson”, berättar Johan Lindell transaktionsprojektledare på Castellum.
När byggstarten blev uppskjuten på marken som Ingvar Christensson tidigare arrenderat kom han överens med Castellum om att ändå fortsätta bruka jorden där.
”I fjolvårvinter stod de sju hektaren obearbetade och priserna på allt stack i väg, så även på gödning och bekämpningsmedel. Jag tänkte först att det inte kommer att gå att odla här, avkastningen kommer att bli för låg”, berättar Ingvar Christensson.
Anordnade självplock
Men så kom han på idén att odla solrosor längs vägen och anordna självplock.
”Alla inblandade tyckte att det var en bra idé och jag bestämde mig snabbt för att jag skulle skänka överskottet till svenska UNHCR som var på plats i Ukraina.”
Sagt och gjort. Ingvar Christensson sådde solrosfröer första veckan i maj. Han gjorde en minimal jordbearbetning innan sådd och bearbetade bara marken genom att klippa ner stubb och ogräs från året innan. Ingen kemisk bekämpning användes, gångarna ogräsbekämpades för hand och i månadsskiftet juli/augusti slog de första solrosblommorna ut och intresset att plocka var stort direkt. Ingvar Christensson satte sedan upp skyltar längs Staffanstorpsvägen som informerade om självplock.
”Det var 5 olika sorters solrosor med olika utseende och olika mognadstid så de sista blommorna höll ända in i oktober. Därefter lät jag blommorna stå kvar för att gynna det vilda, det blev fågelmat helt enkelt”, berättar han
Och samtidigt som fåglarna mumsade på det som var kvar av solrosorna kunde Ingvar Christensson skicka 20 000 kronor till svenska UNHCR’s Ukraina hjälp.
”För mig kändes det riktigt bra, jag tror också att det var det som gjorde att så många köpte solrosor den sommaren.”
Vädret är en del av spelets regler
Trots att Ingvar har varit lantbrukare i snart 30 år har han bara haft det som heltidssysselsättning sedan 2021. I år bestämde han sig, i samråd med Castellum, för att satsa på en riktigt odling på de sju hektaren och sådde maltkorn för öltillverkning.
”Jag vårplöjde i april månad och sådde maltkorn direkt efter. Det är en lätt sandig jord där på fältet som torkar ut väldigt snabbt och då våren och försommaren blev så enormt torr blev det tyvärr nästa ingen skörd.”
Men han tar samtidigt den misslyckade skörden med ro och menar att vädret är en del av spelets regler.
”Ibland blir det bara inte bra och man kan inte göra något åt det, det är bara att se på för vädret rår vi inte på. Jag kan egentligen tycka att det är en del av tjusningen, att man försöker göra det bästa man kan och siktar på en hög avkastning, men det där sista – vädret – kan man aldrig styra över. Men tyvärr har vädret under 2023 gjort att svenska lantbrukare över lag har fått katastrofalt låga skördar samtidigt som odlingskostnaderna har skenat iväg, därför blir 2023 ett ekonomiskt pressat år för många svenska bönder.”