För att landa ett kontor som på pricken matchar det ni behöver krävs en ordentlig behovsanalys. Att inventera behoven på riktigt är något många företag skulle kunna bli bättre på, menar Sofie Lundberg, affärsutvecklare på Castellum.
Vi på Castellum i Örebro har under en längre tid letat efter lokaler där vi kan sätta ner bopålarna och skapa vårt regionkontor. Här, på Nikolaigatan 1, fick vi precis det vi behövde.
– Lokalen är i markplan vilket passar oss utmärkt eftersom flera medarbetare stannar till på väg ut på uppdrag, den ligger centralt vilket gör att vi på ett naturligt sätt har örat mot rälsen och den har rätt ytor där vi fått till en hemmamiljökänsla. Här möts du av en stor entré med lounge, kaffebar och eldstad, berättar Sofie Lundberg.

Sofie Lundberg, affärsutvecklare på Castellum
”Ha det som man alltid haft det?”
Och det är precis det här som är viktigt menar hon, att noggrant kartlägga sina behov. Att till exempel fråga sig hur stor del av dagen som går åt till arbete som kräver djup koncentration kontra behovet av öppna kontorsplatser där du överhör och lär av andra. Hur fördelningen av små och stora möten ser ut och huruvida det ska vara knäpptyst eller sorl med dämpad musik?
Eftersom vi på Castellum också arbetar med vitt skilda saker – några med ekonomi, andra med uthyrning, service och projektledning – var det också viktigt att ta in synpunkter från alla.
– För att alla yrkesgrupper ska få sin röst hörd har alla haft varsin representant som lämnat feedback på det vi tagit fram. Därefter kunde vi kartlägga behoven och göra en planlösning.
Är vi, över lag, dåliga på att inventera behoven?
– Jättedåliga! När man ska flytta utgår man från att man ska ha det som man alltid haft det men hur vet man att det är det bästa? Vem anpassar man det för? 60-åringen eller den du rekryterar från universitetet? frågar sig Sofie Lundberg och fortsätter:
– Här kan vi på Castellum hjälpa hyresgästerna med att behovsinventera.
”Handlar om att bygga en kultur”
Castellums rapport Framtidens arbetsliv bjussar på en massa insikter. Som att kontoren är oerhört viktiga för de yngre. Många yngre föredrar att sitta i öppet landskap där de kan lära sig av andra, inte minst de seniora.
– För en som har arbetat länge kan hemarbete passa bra, de vet vad de ska göra. Men är deras uppgift verkligen att bara göra det de själva ska eller att dela med sig till yngre kollegor? Det handlar om att bygga en kultur, menar Sofie Lundberg.
Ett pågående arbete
Här, på Nikolaigatan 1, möts du som sagt av en rymlig och välkomnande entréyta. Lite längre in i lokalen finns kontorslandskapet med olika typer av arbetsplatser.
– Här kan du välja bland arbetsplatser med olika stolar och olika antal skärmar. Vill du stå eller sitta? Ha en lugnare atmosfär? Du väljer, förklarar Sofie Lundberg.

Vi på Castellum i Örebro har suttit aktivitetsbaserat under flera år och trivs med det. Mycket tack vare att vi hela tiden inventerar våra behov och anpassar lokalerna efter dem.
– Man kan inte tänka nu är vi nöjda, behoven ändras hela tiden så det är ett pågående arbete. Det handlar om att utvärdera, gärna ett par gånger om året. Vad tycker vi, vad funkar och vilka förbättringar kan vi göra?
Nu är ni hemma, beskriv ert nya kontor!
– Vi har ju en slogan som är arbetsplatser att längta till och nu har vi verkligen det. Det är väldigt mysiga och lugna lokaler med jordnära färger, med allt vi behöver som exempelvis rum för återhämning, möjlighet att gå på gåband och ett mindre vardagsrum där vi kan kasta pil, spela kort och bara umgås. Även efter arbetstid.
Nöjd?
– Jättenöjd! Det här är en arbetsplats jag själv trivs på. Det blev det showrum vi ville ha, för att kunna visa på stor flexibilitet i en aktivitetsbaserad lösning, även för våra hyresgäster.