Gå till huvudinnehåll

2021-09-09 | 15:42

Konst, hållbarhet och arbetsmarknadsprojekt i kombination - Castellum sätter färg på Lilla Bommen

Göteborg Hållbarhet Karriär Lilla Bommen

Porträtt av konstnären Alexandra och Erling.

Fyra pelare på Lilla Bommen har blivit konstverk – inte bara för att försköna sin omgivning utan också bidra till att förändra den.

Det är entrén till fastighetsbolaget Castellums fastighet Lilla Bommen 6, som bland annat huserar Beyers blommor, vars pelare numera sticker ut jämfört med den mer dämpade färgskalan på Lilla Bommens fasader. Göteborgskonstnären Alexandra Severinsson färdigställde konstverken i slutet på augusti.

– Castellum hade ett önskemål om ett marint tema, vilket de två runda pelarna speglar mest. På de två fyrkantiga har jag utgått från en målning jag nyligen gjorde i gula toner. Exakt vad man ser eller tycker är upp till var och en, men jag hoppas att de piggar upp och ger härliga associationer i ett grått, vintrigt Göteborg, säger hon.

Förhoppningen är att pelarna både ska göra det lite roligare för folk att komma till jobbet på morgonen och locka nya besökare till Lilla Bommen. Pelarna har redan väckt uppmärksamhet, berättar Alexandra Severinsson.
– Under tiden vi målade fick vi många positiva kommentarer från både förbipasserande och de som arbetar i området som uppskattat målningarna. Jag hoppas att dessa pelare kan leda till mer konst i området, säger hon.

Praktik för blivande byggnadsmålare

”Vi” säger Alexandra Severinsson eftersom hon fick hjälp av två praktikanter från organisationen Sätt färg på Göteborg, vars syfte är att utbilda ungdomar som befinner sig långt från arbetsmarknaden. Praktikanterna i det här projektet har som en del i sin utbildning till byggnadsmålare alltså fått jobba i ett riktigt konstprojekt. Något som de uppskattat mycket, säger Erling Zandfeld som är ansvarig på Sätt färg på Göteborg.

– Vi har sedan starten fått ut fler än 100 ungdomar i arbete som byggnadsmålare. Genom att delta i sådana här publika projekt bygger de självkänsla och får uppmärksamhet, utöver att de också lär sig mycket, säger han.

Pelarna är en del av Sätt färg på Göteborgs stora jubileumskonstutställning som sträcker sig från Blå Stället i Angered, genom några av Göteborgs utsatta områden, vidare till Lilla Bommen och avslutas vid Röda Sten. Den bildar ett 21 kilometer långt gång- eller cykelstråk som kantas av konst. Men pelarna på Lilla Bommen är också en del i en satsning där de stora fastighetsägarna i området, Vasakronan, Platzer och Castellum samarbetar för att lyfta området, som lite oturligt hamnat i skymundan mellan några av Göteborgs stora infrastrukturprojekt. Förhoppningsvis kan pelarna bidra till en förändring på den punkten, säger Hans- Emil Lundquist på Castellum.

– Lilla Bommen är en härlig del av stan med närhet till vattnet, men i dag är den avskärmad trots att den är citynära, och här händer inte så mycket efter kontorstid. Vi vill vara med och göra Lilla Bommen till ett levande, attraktivt område, och vi tror att pelarna kan bidra till det, säger han.

Startskott för utveckling

Pelarna är också ett startskott för de förändringarna man vill åstadkomma i området. Visionerna är bland annat att skapa en stadsdel där man inte bara arbetar utan också bor, öppna upp i fastigheternas markplan för mer rörelse och dynamik och på olika sätt länka samman locka besökare till området och länka det tydligare till city. Som Hans-Emil Lundquist ser det symboliserar de här pelarna hållbarhet på så många sätt.

– Vi som fastighetsbolag har hållbarhet och klimatmål högt på agendan när vi bygger. Men det behöver inte alltid handla om stora projekt. Med de här pelarna vill vi visa att det går att åstadkomma hållbarhet med mindre åtgärder också och ändå nå en stor publik. Vi gör området vackrare när det är mer utsmyckat. Det lockar mer folk hit så att Lilla Bommen kan bli en mer levande plats även efter kontorstid. Det skapar trygghet och minskar skadegörelse. Och framför allt: vi kan bidra till att ungdomar kommer i arbete i vår bransch.
Han tillägger:

– Vi har inte gjort något sådant här tidigare, men det ger verkligen mersmak att genomföra konst- och hållbarhetprojekt på andra ställen i vårt fastighetsbestånd.

Mer att läsa

2023-04-20

En hållbar Rain Garden växer fram på Gateway Säve

2023-03-22

Castellum ser ljust på satsningar för energibesparing

2023-03-15

Färg, form och lampor lyser upp Lilla Bommen

2023-01-18

Återbrukat fasadtegel bygger delar av Blå Stjärnans Djursjukhus till nya höjder