Gå till huvudinnehåll

2021-06-16 | 17:23

Korsningen – ett nytt landmärke

Örebro Korsningen

Arktitekterna framför byggplatsen.

Mitt i blickfånget, med sin huskropp byggd i trä och solpanaler på taket blir Sveriges första klimatneutrala kontorshus en ny stolt entré in till staden Vi på Castellum är lika stolta och förväntansfulla som stadsarkitekt Peder Hallkvist.

Kommunens mål var att det skulle skapas en attraktiv byggnad, ett slags landmärke på platsen. Och nu, för varje dag som går, växer det spektakulära kontorshuset i kvarteret Korsningen fram mer och mer.

– Huset blir en del av stadens entré norrifrån, ett första intryck när du kommer på besök. Jag tror det kan bli stadens nya landmärke, menar Peder Hallkvist, stadsarkitekt Örebro kommun.

Klimatneutralt – rakt igenom

När vi på Castellum bygger nytt är vi måna om vilka material vi ska välja, hur materialet tillverkas och transporteras. Vi har alltid som krav vid nybyggnation av kontorshus att uppnå Miljöbyggnad Guld, det högsta betyget i Sveriges ledande miljöcertifiering för byggnader enligt Sweden Green Building Council (SGBC).

– När arkitektkontoret Utopia, som vann markanvisningen, dessutom ville att det skulle byggas i trä såg vi en möjlighet att bygga helt klimatneutralt, förklarar Erik Nilsson, projektledare på Castellum.

40 procent lägre utsläpp

Att bygga en stomme i trä istället för betong och stål gör att utsläppen blir omkring 40 procent lägre jämfört med traditionell konstruktion. Kvarteret Korsningen är ett av sex pågående pilotprojekt i Sverige och kommer alltså att bli det första färdigställda kontorshuset med certifieringen NollCO2.

– Både arkitekterna och Castellum ska verkligen ses som modiga förebilder som ger sig in i den här typen av projekt. Det krävs att man tar sig utanför sin egen bekvämlighetszon och det har de verkligen gjort. Hela huset utstrålar hållbarhet och innovation och blir en bra förebild för andra byggnader i stan, menar Peder Hallkvist.

Två män går framför ett nyggprojekt.

Trafik, trångt och i trä

Ja, kvarteret Korsningen har inneburit spännande utmaningar redan från början. Dels är tomten liten och belägen mitt i ett konstant trafikflöde vilket innebär logistiska utmaningar och dels är den synlig från alla håll.

– Helst ska det här huset ha fyra framsidor, konstaterar Peder Hallkvist.

Att stommen är av trä ställer också andra krav förklarar Erik Nilsson.
– När man bygger med trä gäller det att ta hand om fukten. Trä är känsligare mot fukt och eftersom byggnaden står öppen fram tills att vi får på tak krävs extra noggrann hantering. Så fort det regnar är det alltid folk på plats för att suga upp vattnet.

”En mjukare karaktär”

Även om trästommen är en av de stora utmaningarna är det också träet som är det fina, menar Erik Nilsson.

– Det blir en helt annan känsla när du går där, jämfört med om det hade varit betong.

Peder Hallkvist håller med.
– Den här byggnaden kommer att se väldigt annorlunda ut mot de runt omkring som är i plåt och puts. Den här får en mjukare karaktär med stora inslag av trä i fasaden. Det blir ett fint tillägg i den trafiktäta miljön.

Kommer vi se fler träbyggen framöver?

– Ja! Utifrån ett klimatperspektiv ger en stomme i trä störst utslag. Så absolut, vi kommer få se betydligt fler kontorshus i trä framöver.

6 snabba om Korsningen

✔️ Byggnaden blir Sveriges första färdigställda klimatneutrala kontorshus.

✔️ Byggnaden certifieras enligt Sweden Green Building Councils (SGBC) nya certifiering NollCO2.

✔️ Kvarteret Korsningen är ett av sex pågående pilotprojekt för NollCO2-certifiering i Sverige

✔️ Byggnaden är ritad av Utopia Arkitekter som vann markanvisningstävlingen och som därefter valde Castellum som utförare av projektet.

✔️ Byggnadens beräknas stå färdig i mitten av 2022.

✔️ Huvudentreprenör är NA Bygg.

✔️ Martinsons är leverantör av stomme och bjälklag i KL-trä och limträ.

Vill du veta mer om Korsningen?

Kontakta Erik Nilsson
erik.nilsson@castellum.se
Tel: 019 - 27 65 09

Läs mer:
Besök av SVT

I början på augusti fick vi ett samtal från SVT, de var nämligen lite nyfikna på landets första klimatneutrala kontorsbyggnad som vi bygger just nu i #Örebro. Med projektledaren Erik Nilsson i spetsen, bjöd vi självklart in till en rundtur, häng med du också 👇💚

Länk till inslaget

Visionsbild av Korsningens fasad.

Mer att läsa

2022-12-19

Stolta över att ha vunnit Örebro kommuns byggnadspris

2022-09-25

Extra glada och stolta

2022-02-18

Dubbelt guld till Örebro

2023-05-04

”Vi vill inte ångra att vi aldrig tog chansen”