Gå till huvudinnehåll

2022-12-19 | 23:00

Stolta över att ha vunnit Örebro kommuns byggnadspris

Örebro Korsningen Hållbarhet

Exteriörbild av Korsningen.

Vi vann! Castellums NollCo2 certifierade kontorsbyggnad -Korsningen – är 2022 års vinnare av Örebro kommuns byggnadspris!

Örebro kommun nominerar och tilldelar varje år ett Byggnadspris med syfte att lyfta fram goda exempel på hur arkitektur kan bidra till staden som helhet och inspirera beställare och arkitekter i framtida projekt. Bland fem nominerade var Castellums fastighet Korsningen en av dem och nu är det avgjort - vi vann priset för 2022.

Motiveringen lyder så här:

”Ett kontorshus helt i trä och en process där kommunen gav arkitekten mer inflytande än i andra projekt. Det har blivit ett nytt landmärke i entrén till stadskärnan och dessutom certifierat som ett av Sveriges första koldioxidneutrala kontorshus.”

Medarbetare från Castellum tar emot pris.
Erik Nilsson, Nicklas Westberg och Per Gawelin från Castellum var på plats för att ta emot priset.

- Det är oerhört kul och blir som ett kvitto på att vi lyckats skapa det fina hus som vi tidigt hade en målsättning om att skapa, säger Erik Nilsson, projektchef Castellum Örebro.

- Det är roligt att kommunen uppmärksammar en av Sveriges första klimatneutrala byggnad som Korsningen är. Det är ett nytt, hållbart sätt att bygga som är viktigt för minska klimatpåverkan, säger Nicklas Westberg, affärsområdeschef Castellum Örebro.

Prismottagarna på rad.

Fastigheten är helt byggd i trä och målet är att fastigheten ska ha netto-noll koldioxidutsläpp under sin livstid. Det är ett nytt långsiktigt hållbart sätt att bygga. Genom att bygga en stomme i trä i stället för betong och stål minskar utsläppen med omkring 40 procent jämfört med traditionell konstruktion. De stora träpartierna i fasaden ger ett mjukt och naturnära intryck och sticker ut i den trafiktäta korsningen i Örebro med fastigheter runt omkring i plåt och puts. Har ni vägarna förbi Örebro så ta några minuter extra och åk förbi och kolla in den läckra fastigheten.

Kolla gärna på filmen och hör bland annat arkitekterna på Utopia berätta om tankarna med Korsningen

Mer att läsa

2022-09-25

Extra glada och stolta

2022-02-18

Dubbelt guld till Örebro

2023-05-03

”Vill inte vänta 20 år – bara för att man kan”

2023-05-02

5 smarta tips – så sparar ni energi