Gå till huvudinnehåll

2022-11-27 | 23:00

”Många byggnader är uppkopplade, få är smarta”

Örebro Jönköping Norrköping Linköping Växjö Energi

Porträtt av David.

Han har en bakgrund inom energieffektivt byggande och har en industridoktorand vid KTH inom smarta byggnader. Nu försöker David Hälleberg – vår nya digitala affärsutvecklare – bättre förstå hur data kan skapa nytta för er, Castellums hyresgäster, och ta oss närmre våra hållbarhetsmål.

Digital affärsutvecklare, vad gör en sådan?

– Som digital affärsutvecklare bidrar jag till att vi som bolag blir mer datadrivna och innovativa. För mig handlar det mycket om att hitta samspelet mellan byggnadens och verksamhetens behov, där nya digitala verktyg kan bidra.
– Vi som fastighetsägare behöver vara lyhörda och nyfikna för att översätta kundens behov till en lagom nivå av digitalisering, fokusera mer på att erbjuda flexibla lösningar.

Som till exempel?

– Vi har ett bolag inom Castellum som heter United Spaces där vi erbjuder flexibla kontorsytor och där vi också har utvecklat en app med möjlighet att boka konferensrum eller andra gemensamma resurser och öppna dörrar digitalt. Det är en app vi har börjat rulla ut till övriga hyresgäster också, som heter Accessy.

Digitaliseringen är en nyckel till smarta fastigheter?

– Ja. Alla våra byggnader är idag uppkopplade, men få är egentligen smarta, byggnadernas tekniksystem agerar ofta isolerat.

– Samtidigt är potentialen stor. Studier visar till exempel att AI kan generera en energibesparing på 10 till 25 procent med bibehållet inomhusklimat. Nyckeln till framgång och skalning ligger i samverkan och att hitta en lagom och enkel teknologi anpassad till verkligt behov.

Vad ser du fram emot?

– Att vara en del i fastighetsbranschens digitala resa och att verka hos en så professionell aktör som Castellum är, som vill vara drivande och ledande. Det ser jag verkligen fram emot!

Mer att läsa

2023-05-02

5 smarta tips – så sparar ni energi

2023-02-22

”Den bästa produkten är den som inte tillverkas”

2023-05-04

Bättre inomhusklimat och minskad klimatpåverkan med solfilm

2023-05-02

”En enorm skillnad – ett modernt hus”