Ringön har gått från att vara ett åsidosatt industriområde till en plats med potential för både Göteborgs stad och Castellum. Vi möter Mariette Hilmersson, vd för Castellum Region Väst, och Patrik Andersson, vd för Business Region Göteborg, i ett samtal om Västsveriges nyaste företagsvagga.

Det är en historia som Business Region Göteborgs vd Patrik Andersson fått dra flera gånger.

– Det var år 2015, under planeringen inför Göteborgs 400-årsjubileum, som Filip Nilsson, Johan Red Top Larsson och Matilda Lindvall presenterade sin idé om Ringön för mig. De pratade om ”en tillåtande oas” och ”alla får plats” och jag, som kan vara lite fyrkantig men alltid säger vad jag tänker frågade ”Är det nåt jäkla Christiania ni vill göra?”, berättar han.

Nu, sex år senare, medger han utan omsvep att Ringön blivit något helt annat än han befarade. Han och Castellum Västs vd Mariette Hilmersson är på besök i industriområdet som återuppstått i en ny kostym.

– Castellum har haft fastigheter här sedan starten 1993, och ska jag vara krass så såg vi rätt många frågetecken kring Ringön. Vilken väg skulle vi gå? Skulle vi ens vara kvar? Området har alltid präglats av traditionella verkstadsföretag, och det är hyresgäster som vi värnar om och tycker mycket om att ha i våra fastigheter. Men området var otryggt och inte så attraktivt, säger Mariette Hilmersson.

Porträtt av Mariette Hilmersson, vd Castellum väst.

Därför har hon med stort engagemang följt hur Business Region Göteborgs projektgrupp Saltet – som de tre idéägarna har utgjort – steg för steg fått företag att etablera sig på ön, många av dem i Castellums lokaler. I dag är Ringön en tryggare, mer befolkad plats än tidigare. De gamla verkstadsföretagen finns kvar men har fått sällskap av kreativa entreprenörer och företag inom mode, design, mat och öl, arkitektur, konst, film och musik som sett charmen och möjligheterna med att etablera sig i ett område där hyrorna är betydligt lägre än i andra delar av staden. I stället för att minska sitt engagemang och fastighetsinnehav på Ringön valde Castellum att satsa på att ta vara på befintliga lokaler och investera i grundläggande renoveringar för att hålla kostnaderna nere.

– Vi älskar Ringön. Här finns något enormt unikt som skapats av de människor och verksamheter som samlats här. Tanken slår mig: var skulle de annars ha funnits? Jag tror att många av dem inte hade kunnat etablera sig någon annanstans, säger Mariette Hilmersson.

Patrik Andersson tycker att det är bra att Ringön inte exploateras på samma sätt som andra delar av staden.

– För Castellum som börsnoterat bolag måste den stora utmaningen vara att inte bara riva och bygga nytt, eller sälja till någon annan som river och bygger nytt. Det är strongt att orka stå stadigt i den frågan och tänka holistiskt och långsiktigt, samtidigt som ni ger avgörande möjligheter för nystartade företag som kan bidra till stadens tillväxt, säger Patrik Andersson.

Han menar att just det faktum att den ursprungliga miljön tillåts vara kvar gör Ringön till en viktig pusselbit för staden och regionen i den globala konkurrensen om arbetskraft och talang.

Porträtt av Patrik Andersson, BRG.

– I alltför sterila miljöer växer varken små eller stora bolag. Det är en insikt jag fått sedan jag gjorde det där Christiania-uttalandet. Här får företagen leva sina egna liv som ett komplement till den stora stadsutvecklingen som pågår i andra delar av staden. Jag tror att den internationella arbetskraften och företagen som sneglar på Göteborg tycker att Ringön är ett skönt ställe. Många städer drömmer om att ha en sådan här plats.

Han tillägger:

– Men det är inte något man bara fixar. Visst, det är inga problem att fatta beslutet om att man ska ha coolt område i staden. Att skapa förtroende och tillit så att det går att förverkliga är en helt annan sak. Det har Saltet lyckats med.

Mariette Hilmersson håller med.

– Saltet har lärt oss att se värdet i det som finns och lyfta det som är gott och bra. Det är häftigt att se att de klassiska gamla verkstadsföretagen på Ringön som kanske fört en tynande tillvaro nu blomstrar när det visar sig att det de alltid gjort är modernt, cirkulärt och hållbart. De verkar sida vid sida med nytänkande företag, och de kan dra nytta av varandra.

Saltets projekttid är snart över, och tanken är Ringön på egen hand ska fortsätta attrahera företag och verksamheter. Castellum är en given aktör.

– Vi vill vara kvar här och växa tillsammans med våra hyresgäster. Hur det ska gå till har vi ingen tydlig strategi för; tjusningen med Ringön är att inte ha en tioårsplan utan ta det lite piano och se vad som händer. Men jag tycker att det är viktigt att inte stå still utan att hela tiden utvecklas med Ringöns själ och historia i åtanke oavsett om det är i ny eller gammal kostym. Vi strävar efter en skön mix av hyresgäster, och vissa vill ha det mer modernt samtidigt som vi har insett att det skapar ett värde att inte dundra in och göra om så fort en ny hyresgäst ska in. Ibland är det viktigare att erbjuda lokaler till rimliga priser. Med låga hyror fungerar Ringön som en vagga för framtidens stora entreprenörer. Och det betyder mycket både för oss som bolag och för Göteborg som stad.

Nästa steg: Hamnen!

Just nu förvandlas en före detta lagerlokal till en kreativ basar och produktionsarena för småföretag. Visionen är att lokalen, som fått namnet Hamnen ska bli Ringöns självklara mittpunkt. Läs mer här>

Vill du veta mer om våra lokaler på Ringön?

Kontakta Ulrika Johannesson
Ulrika.Johannesson@castellum.se
Tel: 031- 744 09 47