Gå till huvudinnehåll

2022-02-21 | 09:00

Ny bokhandel – med nytt grepp

Linköping

Johan framför bokhandeln.

Snart får Linköping en av Sveriges största och mest titelrika bokhandlar. Förutom generöst laddade bokhyllor blir det även en mötesplats och arena för lokal kultur och författarsamtal. Och en kopp kaffe.

När en av stadens bokhandlare valde att slå igen portarna för ungefär ett år sedan bestämde sig Johan Hagesund och hans kollegor på Dibb förlag att göra verklighet av drömmen som de alla hade haft i flera år.

– Vi har länge drömt om att få jobba i en bokhandel, vi har ett stort intresse för litteratur och tror verkligen på boken som format. Sedan har vi också den där romantiska bilden av en bokhandel, du vet den brittiska med böcker från golv till tak och en sliten fåtölj i ett hörn.

Det låter mysigt!

– Ja, och det är den där vardagsrumskänslan vi vill åt. Här ska man känna sig som hemma, njuta av miljön, kunna ta en kopp kaffe och bläddra i en bok.

Vilken typ av böcker blir det?

– Majoriteten kommer att vara aktuell litteratur. Det blir ett ambitiöst bestånd i antal titlar, här ska man kunna gå in och hitta det man söker. Efter hand, när vi lär känna kunderna bättre och förstår vad de vill ha, kommer vi anpassa oss efter det.

Och ni kommer slå något slags rekord?

– Vi kommer att ha mellan 30 000 och 35 000 boktitlar i butiken och det är det få bokhandlare i Sverige som har. Vi blir bland de största i landet.

Och det blir mer än en bokhandel?

– Ja, vi vill skapa en mötesplats och arena för det lokala kulturlivet. Vi tänker oss utställningar med lokala konstnärer, quizkvällar och framträdanden från Kulturskolan till exempel. Vi kommer också att arrangera författarsamtal.

Berätta, vad händer nu?

– Nu renoveras det för fullt, bland annat i cafédelen. Vi anställer personal, beställer bokhyllor och övrig inredning. Och naturligtvis – köper in en massa böcker.

Vilken bok läser du själv just nu?

– Just nu läser jag 1795 av Niklas Natt och Dag, jag är på upploppet i trilogin. Efter det väntar Fredrik Backmans Vinnarna.

Mer att läsa

2023-05-02

5 smarta tips – så sparar ni energi

2023-05-02

”Betyder mycket att ha ett bollplank”

2023-03-08

Alternativet hade varit att köpa nytt

2023-02-22

”Den bästa produkten är den som inte tillverkas”