Tomas Gustafsson, känd Malmökrögare som står bakom bland annat Lokal 17 och Matverkstaden, har öppnat ny lunchrestaurang på Carlsgatan i Malmö. Här serveras det lunch med färska råvaror i fokus. Smakerna är klassiska, men alltid med en twist.
Tomas Gustafsson har varit kock i över 30 år och har drivit restaurang i egen regi i snart tio år. Mest välkänd i Malmö är Matverkstaden på Lokstallarna i Kirseberg, som han drivit i fem år. Matverkstaden har utvecklats till mer än en restaurang och nu är det ofta event, fest och bröllop här. Tomas hade bestämt sig för att inte starta fler restauranger just nu, men när möjligheten att ta över kontraktet på Carlsgatan dök upp, var det svårt att motstå.
– Det är en stor satsning och när jag fick frågan såg jag direkt potentialen. Läget är bra, det byggs mycket i Nyhamnen i Malmö. Jag hade tänkt att inte ha fler restauranger men jag kunde inte motstå möjligheten.
Restaurangen ligger i Castellums fastighet 7stjärnan, i Nyhamnen i Malmö. Det är ett område som växer med både bostäder och kontor. Utbyggnaden av Carlsgatan görs i etapper och gatan kommer fortsatt vara en viktig knytpunkt mellan Nyhamnen och centralstationen.
Kantinan är främst en lunchrestaurang men kommer även ha öppet för slutna sällskap kvällstid. Maten är välkänd för den som tidigare besökt Tomas restauranger. Det är klassiska smaker med finess och känsla, gärna oväntade kombinationer. Grönsakerna läggs först på tallriken och toppas med protein. Tomas jobbar med råvarorna i centrum och utgår från dem när han komponerar menyn. Att minska matsvinnet är ett ständigt fokus.
– Det finns två fasta maträtter på menyn varje dag och sen tillsätter vi en tredje. Vi gör det för att minska svinnet och snabbt kunna anpassa oss. Ibland är råvarorna samma men kombinationerna nya.
Färska råvaror och plats för många
Menyn publiceras på Instagram varje dag halv elva. För Tomas är det en ständig jakt på rätt råvaror, något han förhandlar om dagligen. Råvarorna är lokala i den utsträckning det går och serveras alltid med finess. Lokalen rymmer många, ungefär 180 matgäster. Det är en luftig, modern lokal och Tomas ser fram emot att sätta sin egen prägel på lokalen. Han har precis inlett ett samarbete med en inredningsdesigner som ska ta miljön till nästa nivå. Men vad kan man förvänta sig av lunchen då?
– Alltid en trevlig kock, det är ett som är säkert. Men även nyfikenhet och matglädje. Klassiska smaker med finess och känsla.
Tomas egna favorit på menyn är råbiff, en rätt som hängt med honom på alla restauranger han drivit. Kantinans variant görs på nymalt innanlår och serveras med en senapskräm, grovt skuren kål, lagrad ost, picklad och torkad lök samt pepparrot och krasse. Till det deras egengjorda pommes. För den som tycker om råbiff lika mycket som Tomas, eller är sugen på något annat på menyn, så står dörrarna öppna mellan 11.00-14.30 på vardagar.