Gå till huvudinnehåll

2021-02-11 | 09:03

Ny röntgenmottagning – i äldre kontorsfastighet

Linköping

Patient och personal vid magnetröntgen.

Vi på Castellum är vana vid att bygga traditionella kontor med arbetsplatser, pentry och mötesrum. Ibland med speciallösningar för att anpassa lokalerna. Och andra gånger, ja då får vi riktiga utmaningar på bordet. Som Region Östergötlands röntgenmottagning till exempel.

Det var redan under 2018 som Region Östergötland började se sig omkring efter lokaler för en röntgenmottagning utanför sjukhuset.

– För oss var det viktigt med bra kommunikation, både när det gäller bil och buss och så behövde lokalen såklart vara tillräckligt stor för att kunna få till en bra mottagning, förklarar Calle Björnlert, medicinteknisk ingenjör och verksamhetens representant i projektet.

Valet föll till slut på den drygt 600 kvadratmeter stora lokalen på Teknikringen 1 i Mjärdevi.

Tre centimeter till godo

Ritningarna var färdiga under våren 2020, efter det väntade ett halvårs byggnation och nu i februari har Region Östergötland kunnat öppna sin verksamhet. Projektet har som sagt bjudit på flera utmaningar, inte minst med tanke på att den befintliga lokalen från början var byggd som en traditionell kontorsfastighet.

Sköterska vid datorskärm.Foto, Region Östergötland fotograf: Play reklam

– Skelettröntgen, till exempel, kräver en fri höjd på 2,65 meter. Vi lyckades åstadkomma 2,68, säger Sven Remle som har varit projektledare i arbetet.

Under projekteringen var man även tvungen att ta hänsyn till mottagningens utrustning och dess bärighetskrav.

– För skelettröntgen skapades en helt ny ”bur” av stål eftersom utrustningen är tung och ska hängas upp. Och för datortomografen fick vi gjuta ett helt nytt betonggolv eftersom den också är tung, fortsätter Sven Remle.

Sköterska och patient vid magnetröntgen.Foto, Region Östergötland fotograf: Play reklam

En digital vårdprocess

Verksamheten innehåller tre olika typer av röntgen: skelett- och lungröntgen, datortomografi och ultraljud. Besöket är, ända från kallelsen, digitaliserat och du kan som patient enkelt sköta din bokning via mobilen.

– Allt är anpassat för att skapa kortare undersökningstider och samtidigt bibehålla undersökningar av hög kvalitet, förklarar Mathias Axelsson, verksamhetschef för röntgenkliniken i Linköping.

Mer att läsa

2023-05-02

5 smarta tips – så sparar ni energi

2023-05-02

”Betyder mycket att ha ett bollplank”

2023-03-08

Alternativet hade varit att köpa nytt

2023-02-22

”Den bästa produkten är den som inte tillverkas”