Med gedigna meriter från Göteborgs krogvärld slog äkta paret Sia och Sima till - och satte allt på grönt. Resultatet blev en restaurang som utan tvekan är ”värt en omväg”, som det heter i Guide Michelins betygsskala.
I början av året tog Castellums uthyrare Ylva Brodin kontakt med krögaren Sia Pourmotamed. Hon hade just sagt adjö till en hyresgäst som drivit en salladsbar i södra delen av Högsbo industriområde, och letade nu efter en seriös aktör som var intresserad av att ta över lokalen.
Genom djungeltelegrafen hade hon hört att Sia kunde vara intresserad.

Det var han. Men det krävdes en hel del för att nå upp till den nivå han ville ha på verksamheten. Det räckte inte med kallkök i en halvtrist miljö.
Sia hade startat sin restaurangbana hos Leif Mannerström på Sjömagasinet, och därefter gått vidare till Liseberg innan han blev restaurangchef på ärorika Royal Bachelor’s Club, inklusive Ordenshuset och Svarta Örnsvillan ovanför Götaplatsen. Första året ökade omsättningen från 7 till 17 miljoner, och 2006 tog han över ägandet av både Ordenshuset och Svarta Örnsvillan.
Hustrun Sima Fathollahy är också minst sagt meriterad efter att ha varit konferensansvarig på Hotell Liseberg i 20 år. Sedan 2017 har paret drivit sitt bolag Örgryte Catering med allt från lunchrestaurang och catering till uthyrning av lokaler för konferenser, minnesstunder, julbord, bröllop, studentfiranden, examen och födelsedagar. Allt med fokus på god och vällagad mat.
Och nu skulle de kavla upp ärmarna ännu ett varv. I tätt samarbete med Castellum förvandlades den gamla salladsbaren till ett vackert litet kulinariskt tempel där både namnet ”gröna huset” och det botaniska inredningstemat skapar en grön, skön miljö. Naturmaterial som sten och ek förstärker känslan: detta är ingen vanlig lunchrestaurang.

Renoveringarna började i mars. Castellum fixade nytt hållbart och vackert golv, byggde diskrum och investerade i en seriös köksfläkt. Kallköket omvandlades till ett professionellt varmkök.
– Resten har vi gjort själva, konstaterar Sia och visar stolt upp den enorma fondtapet som skänker naturens lugn åt den mäktiga matsalen med stora fönster som släpper in rikligt med dagsljus. Atmosfären är både elegant och inbjudande.
Från E A Rosengrens gata 17 i Högsbo är det 150 mil fågelvägen till Nice. Men menyn hos Sia och Sima på Casa Verde är alltid mycket nära Medelhavet.
Som sagt, värt en omväg.
Läs mer här: https://lacasaverde.se/