Gå till huvudinnehåll

2023-02-23 | 11:07

Prisat bolag vill sätta punkt för räckviddsångest

Lund Innovation

Person står och jobbar vid ett långt bord, det är högt i tak. Lagerlokal.

Från början var det bara några skrivbord i ett hörn i Castellums lokal på Hedvig Möllers gata i Lund. I dag har Elonroad en tvåvåningskontorsbox med lödstationer, en liten verkstad, billyft och såklart ett pingisbord. "Det är en väldigt praktisk lokal där vi också boat in oss och känner oss hemma", säger Anna Wieslander, COO. Foto: Ruona

I dag har Elonroad växt till 25 personer och lokalerna har växt med dem.

"När vi flyttade in var vi runt tio stycken. Vi har både vår utveckling och prototypfabrik här och det är viktigt för oss att kunna samla alla under ett tak. Castellum är väldigt lyhörda för våra behov."

Som på en bilbana

Elonroad utvecklar, bygger och testar elväg. Bolaget har fått flera priser och stor uppmärksamhet.

"Enkelt beskrivet laddar man sitt fordon under färd, precis som på en bilbana. Bilen har en avtagare som skickar en signal till vägen som slår på en meter av elvägen", berättar Anna Wieslander och fortsätter:

"Det är ett enkelt och säkert sätt att öka räckvidden för elfordon samtidigt som det kommer att minska behovet av stora batterier i framtiden. Vår utrustning fungerar även att installera på befintliga elfordon och det är viktigt för oss att man inte behöver köpa ett nytt fordon för att kunna använda vägen."

 

Lastbil och flera containrar, en container lastas på lastbilen

 

Nyligen slöt man en viktig order med Martin & Servera som kommer att betyda mycket:

"Det är ett stort steg för oss! En viktig del i vår resa som storskalig kommersiell produkt är att hjälpa aktörer även vid stillastående laddning vid exempelvis terminaler och omlastningscentraler."

 

En porträtt på en person, personen ler och lutar mot höger och håller ena handen i håretAnna Wieslander, COO på Elonroad har en tydlig bild av framtidens elvägsnät.

"Slippa räckviddsångest"

När det kommer till framtidens elvägsnät har Anna Wieslander en tydlig bild:

"Om fem år har vi ett elvägsnät både i Sverige och i delar av Europa som har börjat möjliggöra för framförallt kommersiell men även privat trafik att slippa räckviddsångest."

Översta fotot: Ruona
Övriga foton: Elonroad

Mer att läsa

2023-09-28

”Passformen är det viktigaste”

2023-09-26

”Jag har fått en helhetsbild över hela vårt bestånd i Lund”

2023-06-27

Castellum i Almedalen

2023-05-23

Siffror är Åsas grej!