Gå till huvudinnehåll

2023-06-01 | 16:10 (CEST)

”Relationerna utanför Skåne har haft stor betydelse för Ideons framgång”

Lund Innovation

Lotta Wessfeldt, tf vd tillsammans med kollegan Anders Nilsson, utvecklar nu Ideon Science Park för att möta framtiden och positionera Lund som Sveriges Innovationshuvudstad.

Ideon grundades 1983 som ett samarbete mellan Lunds universitet, dåvarande Malmöhus län, Lunds kommun och näringslivet. Fem år senare hade man 100 företag i parken. I dag består Ideon Science Park av 400 bolag och cirka 10.000 anställda. Man stöttar bolag i hela tillväxtresan.

”Vårt arbete är att stödja innovativa teknikföretag och briljanta team genom att erbjuda affärsutveckling i världsklass, nätverk och en generös gemenskap för att skapa snabbare och starkare företag som skapar lösningar för idag och imorgon”, säger Lotta Wessfeldt.

Lotta Wessfeldt i Castellums monter på eventet Innovation Day 2023.

Ideon fyller 40 år

40-årsfirandet pågår hela året och fokus ligger på att lyfta Ideons innovations historia och entreprenörer i olika seminarier och event.  

Vi hyllar dem som var med i den tidiga processen kring etableringen av Ideon och vi ska självklart ha en stor fest för alla som har anknytning till Ideon.”

31 augusti kommer man till exempel att fira första spadtaget som togs den 9 juni 1983. Det bjuds bland annat på en innovationsutställning där man möter de avgörande personer som skapat förutsättningarna för Sveriges första Science Park.

Lotta Wessfeldt menar att det nästan pratas mer om Ideon i andra delar av världen än i Lund och Skåne och att den internationella uppmärksamheten har haft stor betydelse. 

”Ideon är ett starkt varumärke som var först i sitt slag i Skandinavien och också var först i sitt slag att bygga upp en verksamhet kring att arbeta med öppen innovation. Ideon hade, och har fortfarande, ett välutvecklat internationellt nätverk och därtill Lunds universitet som ett universitet i världstoppen. Jag tror att relationerna utanför Lund och Skåne har haft stor betydelse för Ideons framgång."

Mer att läsa

2023-11-30

Elstöd till berörda hyresgäster i december

2023-10-04

SEEL utvecklar morgondagens mobilitetslösningar på Gateway Säve

2023-09-28

”Passformen är det viktigaste”

2023-09-26

”Jag har fått en helhetsbild över hela vårt bestånd i Lund”