Gå till huvudinnehåll

2022-10-14 | 11:15

Så tycker de unga om livet på kontor

Sverige Framtidens arbetsliv

Porträtt av Helena.

De unga är morgondagens viktigaste resurs – en sanning och samtidigt en klyscha. Klart är i alla fall att de under 25 har nästan hela arbetslivet framför sig. Så hur kan vi ge dom bäst förutsättningar att verkligen trivas på kontoret? Helena Skoglund, tidigare på Castellum men lever nu livet som rockstjärna, bjuder på tankar och insikter med fokus på Generation Z.

Vår undersökning Framtidens arbetsliv 2022 visar att de yngre avviker från sina äldre kollegor i exempelvis värderingar, öppenhet för nymodigheter, synen på hybridarbete och flexibilitet. Och alla resultat pekar i samma riktning, de yngsta gillar kontoret.

Helena Skoglund jobbade tidigare med HR på Castellum men slutade i somras för att turnera med ”ABBA the Concert”, ett tributeband som under sommaren gjorde 18 gig i USA, bland annat i San Francisco, Seattle, Florida, Washington och New York.

När vi möter Helena på datorskärmen är hon tillbaka i Sverige och sitter bekvämt på innergården vid United Spaces lokaler på Torsgatan. United Spaces är Castellums dotterbolag inom co-working.

Här sitter du och förkroppsligar framtidens arbetsliv?

”Haha, det kanske man kan säga. Jag ser framtidens kontorsmiljö som omväxlande med utrymmen för alla olika behov. Men jag sitter inte och latar mig – jag pratar ju med dig.”

Bra, då kör vi. Yngre värderar sociala ytor på kontoret mycket mer än vad äldre gör. Varför?

”En arbetsplats är ett sammanhang och när man är ung är jobbet kanske det största sammanhanget man har i vardagen. Som ung har man också ett mer socialt perspektiv och gillar att ha gemenskap omkring sig – som man kanske inte har på hemmaplan.”

Många har väl också suttit ensamma i smålägenheter under pandemin?

”Absolut, det är lätt att förstå att dom vill ha ett kontor att gå till. Andra kanske kommer direkt från studentlivet, vana vid att ha umgänge och vill att det ska fortsätta så. Men framtidens kontor handlar inte bara om skrivbord och stol, förhoppningarna är större än så.”

Så hur utformar man det attraktiva kontoret?

”Det vet inte jag. Men jag vet vad jag gillar, och det är Castellums nya kontor i Värtan. Jag mår bra när jag är där. Dom har tänkt till med alla sinnen och skapat olika rum för olika behov. Det är ljusterapi, växter och fina loungedelar där helheten påverka positivt.”

Det låter ju både fint och enkelt?

”Jo, men inredning kan inte på egna ben driva en social och gemensam kultur. Viktigast är hur man lägger upp arbetet och leder sättet att samarbeta. Hur man jobbar, när man jobbar, vad man gör ihop, när man ska ses, när man ska göra roliga saker … Och framför allt: det måste finnas folk på kontoret för att man ska få till den sociala energin.”

Men kommer de ungas värderingar att påverka framtidens kontor, eller tvingas dom att ställa in sig i ledet på det traditionella kontoret? Vem kommer att påverka vem?

”Vilken bra fråga! Det beror nog på vad det är för typ av företag och hur det ser ut där. Men vi har ju de senaste åren fått ett nytt sätt att jobba som vi aldrig sett tidigare. Och det funkar, vilket talar för att framtidens arbetsliv blir något annat. Dagens unga är vana att arbeta så här, och jag själv vill fortsätta jobba flexibelt även i framtiden. Och öppna kontorslandskap har jag alltid gillat.”

5 snabba insikter från årets rapport

  • 66 % anser att kontoret är viktigt eller avgörande för företagskulturen
  • 79 % vill jobba på kontor helt eller delvis även i framtiden
  • 82 % tycker att läget är viktigt. Men definitionen av bra läge har ändrats
  • 89 % skattar kollegorna som det viktigaste på kontoret
  • 1 % ser möjlighet till distansarbete som avgörande vid val av ny arbetsgivare

Läs mer om framtidens arbetsliv

 

 

 

 

Mer att läsa

2023-08-22

Kontorets betydelse för kulturbyggande ökar

2023-08-21

Kontorsarbetare efterfrågar fysisk aktivitet

2023-05-04

Mellanchefer och unga är mest positiva till kontoret

2023-04-13

Inbjudan till webinar och lansering av trendrapporten Framtidens arbetsliv 2023