Gå till huvudinnehåll

2023-05-10

Sätter betongen under lupp

Uppsala

Sätter betongen under lupp: ”Vi unga måste bidra”

Går det att återanvända betong? Kan krossad betong binda koldioxid? Just nu undersöker studenter vid Uppsala universitet hur betongen kan bli mer hållbar. Om vi på Castellum ville vara med på ett hörn? Oh yes!

Det pratas ibland om en betonghuvudvärk och inte undra på. Cirka fem procent av världens koldioxidutsläpp kommer från cementtillverkning. Så, hur kan betongen bli mer hållbar? Går den att återbruka? Det undersöker studenterna Liam Ilkilic och Alexander Zumaeta. De läser ingenjörsprogrammet i byggteknik på Uppsala universitet och gör just nu sitt examensarbete. 

– Vi studenter är nästa generation i branschen och vi vill att fler ska tänka hållbarhet. Det finns ett konservativt tankesätt inom byggbranschen i dag, därför måste vi unga komma med nya tankar och bidra till förändring, menar Liam.

Betong från Främre Boländerna

Liam och Alexander har under våren gjort studiebesök, intervjuer och genomfört experiment i laboratorium ­– allt för att få en bra bild av hur betongen hanteras och fungerar och vilka möjligheter som finns med den. Castellum är, tillsammans med teknikkonsultföretaget Bjerking, handledare för studenterna. Förutom att de har intervjuat vår personal låter vi de också nyttja betong från ett hus, i Främre Boländerna, som ska rivas. 

– Vi undersöker om det går att såga ner betong och använda i det nya huset. Och om det inte uppfyller kraven för bärande element, vad kan vi då använda den till? Till parkbänkar eller annat? Målet är att betongen inte ska gå till deponi, förklarar Alexander.

”Spännande att se vad de kommer fram till”

Vi på Castellum är glada över att få vara med på ett hörn i studenternas arbete.

– För oss är det självklart att gå i bräschen och bidra till utvecklingen. Dessutom behöver vi i branschen bli bättre på återbruk av komponenter i hus. Klimatavtrycket blir så mycket lägre när vi återbrukar exempelvis byggelement, glaspartier och armaturer, förklarar Michael Lundblad, projektchef på Castellum och fortsätter:

– Vi kommer ha stor nytta av de här rapporterna, inte minst när det gäller det konkreta projektet i Främre Boländerna. Vad av betongen kan vi spara på plats? Det ska bli jättespännande att se vad de kommer fram till.

 ”Hoppas de får sig en tankeställare”

Parallellt med att Liam och Alexander undersöker möjligheterna att återbruka betong undersöker två andra studenter om krossad betong kan binda koldioxid. I slutet av maj presenteras resultaten.

Vad hoppas ni på?

– Att återbruk kan bli den nya grejen, det självklara valet. Det vore häftigt. Om inte annat hoppas vi på att detta bidrar till vidare studie så att det sker en förändring, säger Alexander.

– Ju mer vi lyfter det, desto mer kommer det snackas om det. Och börjar det pratas mer om återvinning och återbruk i byggvärlden blir det mer relevant. Jag hoppas människor får sig en tankeställare, säger Liam.

Mer att läsa

Läs artikeln

2024-02-20

Firar 10 år på Fyrislund

2024-02-19

Inbjudan till webinar och lansering av trendrapporten Framtidens arbetsliv 2024

2023-12-14

Utfasning av lysrör med kvicksilver

2023-12-13

Castellum startar projekt för återbruk av betong i Främre Boländerna

Visa liknande artiklar