Gå till huvudinnehåll

2022-12-05 | 23:00

Svenska Takelement - en framgångssaga om tre systrar och pappas uppfinning

Västerås

Systrarna och pappan i gula skyddsvästar.

De är tre systrar som en dag bestämde sig för att göra verklighet av sin pappas uppfinning och starta företag ihop. Ett smart drag – så här i backspegeln. Svenska Takelement i Västerås har på bara två år vuxit till ett bolag med 47 anställda.

Viktoria om framgångssagan: ”Fanns inte på kartan!”

Det går inte att beskriva det på något annat sätt, än som en framgångssaga. För två år sedan bestämde sig systrarna Charlotta, Matilda och Viktoria för att göra verklighet av sin pappa Görans uppfinning. De tre systrarna arbetade tidigare med vitt skilda saker. Matilda med ekonomi, Charlotta med rekrytering och Viktoria inom skolan. Tills de en dag kom på helt andra tankar.

”Hade länge pratat om det”

Deras pappa, som hade arbetat som konstruktör och arbetschef i byggbranschen under större delen av sitt liv, hade konstruerat och tillverkat träprefab under många år, främst takelement. Det gjordes försök att få andra aktörer att sälja produkten, men man landade aldrig rätt.

– Det var då vi bestämde oss för att köra själva i stället. Vi hade ju länge pratat om att någon gång göra något tillsammans, berättar Viktoria Petersén, affärsutvecklare och en av ägarna.

Hittade hem i Västerås

Sagt och gjort. 2019 började de bygga bolaget, från soffan där hemma. De byggde hemsida, jagade kunder, ringde säljsamtal och fick napp – i princip direkt.

– Plötsligt blev det bråttom. Nu behövde vi ju börja tillverka, berättar Viktoria.

Till en början tillverkades takelementen i Estland.

– För i Sverige kan man väl inte ha fabrik? Det var så vi tänkte. Men vi lämnade Estland rätt snart, kontrollen blir aldrig densamma när det är så långt bort. Det känns heller inte bra att behöva flyga fram och tillbaka, menar hon.

Systrarna, som alla bor i Stockholmrådet, bestämde sig för att bygga upp en fabrik i Sverige och då utanför huvudstadens dyra gränser. Valet föll på Västerås och Motorgränd 44.

– Vi kontaktade Castellum med ett enda önskemål, att det skulle finnas en travers!

Byggarbetsplats.

”Det bästa jag har gjort”

Eftersom det blev bråttom att få i gång tillverkningen hyrde de in personal till en början.

– Parallellt med det satt jag i anställningsintervjuer hela tiden, minns Viktoria och skrattar.

I dag är de totalt 47 anställda, tio på kontoret och resten i produktion, den allra största delen är blocksnickare. Och allt detta alltså – på bara två år.

Vad händer nu, vad ser ni framför er?

– Nu ska vi lugna oss lite! Nu fokuserar vi på att optimera flödet. Castellum hjälper oss just nu att öppna upp ytterligare en port så att in- och utleveranser inte sker genom samma.

Er pappa, han måste vara superstolt och glad?

– Ja, han är superstolt och ett fint stöd till oss hela tiden. Och så dyker han upp på våra fester, fäller en tår och kramas, berättar Viktoria och fortsätter:

– Vi syskon är ju uppvuxna i branschen, vi har hängt i fabrikslokaler sedan vi var små. Men aldrig att det fanns på kartan att vi skulle ge oss in i det själva. Nu konstaterar jag att detta är det absolut bästa jag har gjort. Det är så roligt att få arbeta tillsammans med mina systrar. Och det är kul att kunna visa att det visst går att driva en industri i Sverige.

På bilden ser vi från vänster: Charlotta Tingstedt (försäljningschef), Viktoria Petersén (affärsutvecklare), Göran Petersén (VD och produktuppfinnare), Matilda Wener Petersén (ekonomichef).

Mer att läsa

2023-03-28

”Jag är helt övertygad om att det går att se i ett färdigställt projekt om det skett en god samverkan eller inte”

2023-03-02

Högkonjunktur - mitt i en kris?

2023-03-02

”Vi ska bygga världens grönaste batteri”

2022-12-07

Nya MAX-restaurangen i ett superbra läge på Tunbytorp