Espresso House finns överallt i Sverige, men det är på Järntorget som italienskan hörs nästan lika ofta som göteborgska. - Vi har massor av stammisar som kommer nästan varje dag, och många av dem är just italienare, berättar Teresa Guarnotta som är coffee shop manager på den populära mötesplatsen.
Teresa var ett år gammal när Espresso House startade i Lund 1996. Sedan dess har kedjan vuxit till 500 ställen i hela Norden och Tyskland. Samtidigt har Teresa gjort Sverige till sitt nya hemland - en resa som började i Uddevalla som utbytesstudent, vindlade tillbaka hem till Veneto för studier i både litteratur och svenska innan hon gjorde hobby till yrkesbana och utbildade sig till konditor.
Teresa Guarnotta från Veneto i norra Italien är stämningsskapande coffee shop manager på Espresso House Järntorget, den ”italienska ambassaden” där hon representerar espressons geografiska ursprung.
- 2019 tog jag steget tillbaka till Sverige. Kafé och restaurang är en svår bransch i Italien med mycket svarta pengar, dålig ordning och inga fack. Det är stor skillnad från den svenska arbetsmarknaden. De flesta som jobbar här i början av sin karriär och på Espresso House finns goda möjligheter att växa inom företaget.
Teresa fick en tuff start då hon återvände till Sverige, tätt följd av pandemin. Efter några år på ett annat kafé i stan lockades hon till Järntorget där hon började som barista men snart gavs ledartröjan som ansvarig för hela stället.
Med uppemot tio medarbetare är det en roll som innebär ansvar för både personalfrågor, utvecklingssamtal, rekrytering, beställningar och kontakt med fastighetsägaren.
- Jag har en väldigt bra dialog med Castellum, särskilt med vår fastighetsansvarige Jonas Lindskog, säger Teresa och nämner som exempel att Jonas ryckte ut direkt när man ville köra igång värmen lite tidigare på morgonen.
- Jag vet att inte alla branschkollegor har så bra stöd från sin fastighetsägare, säger Teresa.
Espresso House tog över lokalerna på Järntorget efter kafésatsningen Way Cup 2015 som investerat stort i stämningsfull inredning. Efter sommaren ska de fina men något slitna lokalerna ges en makeover med nya tapeter, nytt golv och uppfräschning av vissa möbler.
Alla gäster är välkomna att slå upp sina laptops och jobba eller plugga hos Teresa och hennes medarbetare på Espresso House.
Lokalen präglas av både höjd och djup, med långa bänkar längs väggen under ett nästan katedralmässigt glastak. Här samlas både folk på språng till jobbet och stammisar som tillbringar betydligt längre tid. På morgonen är publiken lite äldre, och många gäster använder gärna det trivsamma kaféer som kontor eller studieplats.
- Vi har väldigt många och väldigt trevliga gäster, konstaterar Teresa. Alla som jobbar här har personliga relationer med de som gillar att snacka, och jag har givetvis en särskild dialog med våra italienska gäster.
Alltså de som vet att Teresas korrekta titel egentligen är ”direttrice della caffetteria”…
För många av stammisarna är Espresso House som ett andra hem, med lugn och ro för både läsning, korsordslösning och genomtänkta tankar.