Gå till huvudinnehåll

2022-05-17 | 14:05

Topp 5 insikter från rapporten Framtidens arbetsliv 2022

Framtidens arbetsliv Sverige

Illustration med texten 5 insikter om framtidens arbetsliv.

För tredje året i följd har Castellum undersökt svenska kontorsarbetares synpunkter och önskemål, med fokus på kontorets roll och utformning. Rapporten ”Framtidens arbetsliv” sammanfattar insikter och slutsatser av undersökningsresultatet. Här är de allra viktigaste:

Vem vill tillbaka till kontoret? Nu är det kulturet som gäller.

2 av 3 anser att kontoret är viktigt eller avgörande för företagskulturen. Chefer och medarbetare är dessutom eniga om att den gemensamma arbetsplatsen är viktig eller helt avgörande för att skapa en positiv företagskultur. Gemensam kultur byggs bäst på kontoret, inte hemma vid köksbordet. Men hur odlar man kultur när alla inte är på kontoret samtidigt? Det är framtidens utmaning redan idag.

De flesta vill jobba på kontoret – men inte hela tiden.

79 % vill jobba på kontor helt eller delvis även i framtiden. Men det räcker inte med designmöbler och lyxiga armaturer. Det kulturbyggande kontoret måste laddas med ännu mer attraktivt innehåll, inte minst som lockbete i kampen om nya talanger. Medarbetarnas krav blir allt tuffare. Framtidens kontor måste vara en dynamisk mötesplats där utformning, läge, utbud och atmosfär samspelar i en helhet.

Hur är läget? Inte riktigt som du tror.

82 % tycker att kontorets läge är viktigt. Men vad är ett bra läge? Tidigare var närhet till handel önskvärd, men med ökad e-handel är det andra saker som gäller. Under pandemin uppmanades vi att undvika att åka kommunalt, om det inte var absolut nödvändigt, och vi lärde oss att träna hemma framför TV:n med Sofia, hela Sveriges gympaledare. Därför seglade parkeringsplatser och träningsmöjligheter upp som viktigt serviceutbud i stället för handel.

Kollegorna är bäst. Ingen protest.

89 % rankar kollegor som mycket viktigt eller ganska viktigt för en attraktiv arbetsplats (ännu högre bland kvinnor, hela 92 %). Efter två år med pandemin står det klart att bristen på socialt umgänge är det sämsta med att arbeta på distans. Vissa uppgifter funkar bra att lösa på distans, men samarbete och kulturbyggande sker bäst tillsammans i verkligheten.

Jobba från Bali, eller hemmakontoret?

91 % ser möjlighet till distansarbete som avgörande vid val av ny arbetsgivare. 72 % kan tänka sig att arbeta helt eller delvis på ett coworking-kontor (hela 88 % av de under 25 år). 54 % tror att det vore ganska eller mycket spännande att arbeta i ett metaversum, med 66 % i åldrarna 25-34 år. 57 % vill kunna växla mellan kontor och distans.

Vill du veta mer?

Läs mer i rapporten Framtidens arbetsliv 2022

Mer att läsa

2023-08-22

Kontorets betydelse för kulturbyggande ökar

2023-08-21

Kontorsarbetare efterfrågar fysisk aktivitet

2023-05-04

Mellanchefer och unga är mest positiva till kontoret

2023-04-13

Inbjudan till webinar och lansering av trendrapporten Framtidens arbetsliv 2023