Gå till huvudinnehåll

2023-10-16 | 06:00

Var tredje ung har blivit kär på jobbet

Framtidens arbetsliv Sverige

Även den som inte är förälskad i kontoret som arbetsplats löper risk att bli kär på jobbet. Frågan om kärlek ställdes helt frankt i Castellums årliga undersökning Framtidens arbetsliv.

Det är inte ovanligt att människor utvecklar känslor för sina kollegor eller blir förälskade på jobbet. Vår undersökning visar att var femte kontorsarbetare har blivit kär på jobbet och bland de yngsta (upp till 25 år) är det hela 33 procent som har blivit kära.

Männen är överrepresenterade med 23 procent ja-sägare jämfört med 16 procent av kvinnorna. Årets rapport jämför även länderna Sverige, Finland och Danmark och visar att danskarna leder grenen "kärlek på jobbet".

En annan intressant iakttagelse är att chefer i större utsträckning har blivit förälskade: bland vd/högre chef är det hela 34 procent som svarar att de blivit kära, 30 procent av mellancheferna och 22 procent av grupp- och enhetschefer.

År 2021 gjorde SCB en undersökning om kärlek på jobbet som visade att det i Sverige finns minst 86 500 par där båda arbetar på samma arbetsplats. Vanligast var det med kärlek inom restaurangbranschen och motorfordonstillverkning. Den vanligaste yrkeskombinationen i de par som arbetar på samma arbetsplats var dock specialistläkare.

Kanske är det ett tips för singlar som letar efter en partner att sluta "swipa" i tinderflödet och istället öppna ögonen på kontoret?

Det ska tilläggas att det kan finnas utmaningar med kärleksrelationer på arbetet och att det är viktigt att hantera dessa situationer på ett professionellt sätt.

Om rapporten Framtidens arbetsliv 2023

För fjärde året i rad har vi undersökt kontorsarbetares förväntningar på arbetslivet och kontoret som arbetsplats. Rapporten lyfter ämnen som kontorets roll, utformning av ytor och service, geografi och hybrid- och distansarbete. 

Läs rapporten Framtidens arbetsliv 2023

Mer att läsa

2023-10-30

Så lyckas ni med aktivitetsbaserade kontor

2023-09-25

Ligga i ett bubbelbad och arbeta?

2023-08-22

Kontorets betydelse för kulturbyggande ökar

2023-08-21

Kontorsarbetare efterfrågar fysisk aktivitet