I slutet av förra året öppnade Växjö Fria Gymnasium en ny resursenhet i Företagsstaden I11. Här bedriver de introduktionsprogrammet Individuellt alternativ i anpassade lokaler med hög personaltäthet. I lokalen finns det plats för upp till tio elever att utvecklas som individer och genomföra sin skolgång, men behovet av platser är fortsatt stort. Åsa Arfvidsson, rektor på Växjö Fria Gymnasium, berättar mer.
Resursenheten är en del av Växjö Fria Gymnasium och erbjuder Introduktionsprogram – Individuellt alternativ vid två resursenheter i stan. Verksamheten riktar sig till elever med omfattande behov gällande miljö, bemötande och utformning av lokaler.
– Många av våra elever har en NPF-diagnos, som ADHD eller autism. De har ofta haft det väldigt svårt i en traditionell skolmiljö. Därför erbjuder vi hög personaltäthet och anpassade miljöer som passar deras behov bättre. Vi skapar individuella studieplaner för varje elev och adderar främjande åtgärder som bidrar till elevernas utveckling, berättar Åsa Arfvidsson, rektor på Växjö Fria Gymnasium.
Behovet av anpassad skolgång växer
Den första resursenheten som Växjö Fria startade ligger vid Växjö Fria Gymnasium i Arenastaden. I takt med att efterfrågan växte valde skolan i slutet av förra året att öppna ytterligare en resursenhet – den här gången i Företagsstaden I11.
Idag har resursenheterna på Växjö Fria Gymnasium kapacitet att ta emot 18 respektive 10 elever, men man pratar redan om att utöka verksamheten igen.
– Behovet av den här typen av anpassningar ökar kraftigt i samhället. Det finns för många hemmasittare, både på högstadiet och gymnasiet. Vi har full beläggning inför nästa läsår och pratar redan om att utöka ännu mer eftersom behovet är så stort, berättar Åsa.
Jakten efter rätt lokal slutade på I11
Växjö Fria Gymnasium var länge på jakt efter en lokal för den nya resursenheten, men när rätt lokal väl dök upp gick det fort.
– Vi hade tittat på lokaler på I11 tidigare, men inte hittat helt rätt. Sedan blev den här lokalen ledig som var helt perfekt för oss. Eftersom vi är en skola har vi särskilda krav att följa och den här lokalen hade redan allt vi behövde. Dessutom är det ett bra läge med bra bussförbindelser, möjlighet till parkering och närhet till Växjö Fria Gymnasium, där vissa av eleverna äter lunch.
Inflyttningen ägde rum den 1 november och redan en månad senare var eleverna på plats.

– Vi hade bara en månad på oss att flytta in alla möbler och inreda innan eleverna började här, men det gick bra. Flera elever kom till och med in för att hjälpa till att skruva möbler och fixa i lokalen, berättar Åsa.
Så trivs de i den nya lokalen
På Castellum arbetar vi alltid med hållbarhet i fokus, både miljömässigt och socialt. För oss är det viktigt att bidra till ett samhälle som sätter människors behov och välbefinnande i centrum. Därför känns det extra meningsfullt att få ha Växjö Frias resursenhet och deras viktiga verksamhet i våra lokaler – ett arbete som verkligen gör skillnad.

Samarbetet uppskattas även av skolan.
– Samarbetet med Castellum funkar jättebra. Vi får alltid snabb återkoppling om vi behöver hjälp med något och det känns bra att veta att de finns precis i närheten. De visar sitt samhällsengagemang på flera olika plan, vilket jag tycker är kul och bra, säger Åsa.
Och viktigast av allt – eleverna stormtrivs i de nya lokalerna.
– Våra elever trivs jättebra här! Lokalerna är fräscha och trevliga och de tycker att det är skönt att det är så tyst och lugnt här. De kan sitta två och två och jobba i en avslappnad kontorsmiljö, precis som vi ville ha det. I sina tidigare skolmiljöer var många av våra elever inte i skolan alls, men nu kommer de hit varje dag och får möjlighet till skola. Det är en fantastiskt rolig utveckling vi ser i våra elever, avslutar Åsa.