Gå till huvudinnehåll

2022-12-08

”Vi gräver lokalt men kryddar med världen”

Lund

Tareq Taylor i ett kök.

Sedan fyra år tillbaka finns Maten é klar i en av Castellums lokaler i Lund. ”Vi trivs, lokalen är anpassad för våra behov och vi har fått till bra och enkla flöden”, säger Fredrik Andersson som är produktionsansvarig.

Maten é klar föddes som en idé om matkassen 2.0. Vardagsmat lagad med passion och omtanke skulle levereras hem inför varje vecka. Men ganska snart märkte man att det fanns ett stort behov av maträtterna i butiker, där man själv kunde köpa dem när man behövde och hade lust. I dag kan man hitta sju olika rätter i kyldiskarna, alla signerade Tareq Taylor.

- Mest populär är nog schnitzeln, den ökar för varje månad. Vi bankar den själv på färsk svensk kotlett vilket jag tror vi är unika med, säger Tareq Taylor.

Tallrik med schnitzel.
Schnitzeln är en populär rätt.

Handlar om hälsa

I köket i Lund lagas alla rätter utan tillsatser och konserveringsmedel. Kött och kyckling är alltid från Sverige och på de flesta produkter sitter en Från Sverige-märkning.

- Det betyder att den innehåller minst 75 procent svenska råvaror. Vi gräver lokalt men kryddar med världen, brukar vi säga, konstaterar Fredrik Andersson.

Ambitionen med vällagad färdigmat handlar i grund och botten om att bidra till en bättre hälsa, på flera olika sätt.

- Vi tror att ren mat gjord på riktiga råvaror som är lagad från grunden är vägen till en bättre hälsa. Att det sedan går snabbt att värma vår mat förenklar enormt för många som har ett stressigt liv.

Tareq Taylor och en kock står i ett kök.
I en av Castellums lokaler i Lund lagas alla rätter.

Populära bland äldre

Rätterna har blivit populära, inte minst bland äldre. Ibland är den viktigaste aspekten för bättre hälsa att maten som ligger på tallriken faktiskt äts upp, menar Fredrik Andersson.

- Det spelar ingen roll hur mycket näring måltiden innehåller om den inte hamnar i magen. Vi ser en stor uppskattning från äldre kunder som tycker att det här är mat som smakar som förr och mat som känns igen.

Fredrik Andersson menar att måltiden ska vara en upplevelse och inte bara ett sätt att få mat i magen.

- Duka med en vikt servett och ett ljus och erbjud sällskap under måltiden, tipsar han och fortsätter:
- För många äldre har det stor betydelse för aptiten.

Maten passar såklart även barnfamiljer. Där slår Fredrik Andersson ett slag för att låta barnen vara delaktiga i matlagningen.

- Varför inte låta barnen hjälpa till med att skära gurka och tomat till en sallad vid sidan om?

I köket i Lund lagas bland annat fiskgratäng, pannbiff, krämig kyckling, schnitzel och köttbullar.

Närbild av färdigrätt.

Mer att läsa

Läs artikeln

2024-02-27

Från byggbranschen till Castellum

2024-02-21

Revisionsbyrå låter digitalt arbetssätt prägla kontoret

2024-02-19

Inbjudan till webinar och lansering av trendrapporten Framtidens arbetsliv 2024

2023-12-14

Utfasning av lysrör med kvicksilver

Visa liknande artiklar