Gå till huvudinnehåll

2023-02-21 | 13:02

”Vi har fått en fantastisk start!”

Linköping

Kvinna står framför ingång till bokhandel

Linköpings bokhandel slog upp portarna för ett halvår sedan. Och det har redan blivit precis som de ville – en mötesplats med välbesökta författarsamtal, uppskattat bokcafé och titelrika hyllor. Och så ett helt gäng trogna stammisar.

"Det har varit fantastiskt roligt att få vara med och bygga upp allt. Intensivt men riktigt roligt", säger Monika Gustavsson, butikschef vid Linköpings bokhandel.

 ”Fantastiska möjligheter”

Monika lämnade ett jobb som marknadschef för att vara med och bygga upp Linköpings nya bokhandel. Och där i april, precis när hon hade börjat, möttes hon av en tom lokal med stora ytor och stor potential.
"Vi hade verkligen fantastiska möjligheter tack vare den enorma ytan. Eftersom det dessutom hade varit en bokhandel här tidigare visste vi att förutsättningarna fanns. Castellum hade också gjort ett bra förarbete och när vi stötte på utmaningar – som man ju gör – fick vi hjälp att hitta lösningar", berättar hon.

 Bokhandel och café

Några väggar slogs ut för att göra lokalen ännu större och sedan började allt ta både färg och form. Och nu, så här ett halvår senare, hittar kunderna hit utan problem. Kanske är det den där kombinationen – bokhandel och café – som lockar extra.
"Kunderna påpekar det, att det är en härlig kombination. Så fort vi hade öppnat var det många nyfikna som kom förbi och redan efter ett par månader hade vi några stammisar." 

Personalen på bokhandeln 

”Schulman drog storpublik”

Café och bokhandel i ett alltså. Och även utrymme för olika typer av evenemang. En lärarförening har bjudit in till glöggmingel och Konsthistoriska klubben har anordnat en träff i lokalen. 
"Vi har både scen och utrymme, här finns alla möjligheter", konstaterar Monika Gustavsson.

Och så har de sina egna event också såklart, som författarsamtalen som har dragit fullt hus. 
"Vi har både arbetat med lokala författare och mer kända namn som Alex Schulman och David Sundin. De drog båda storpublik och vi sålde slut på alla deras böcker." 

En fin start? 
"Ja det är fantastiskt!"

Vilka är era 3 bästa boktips just nu?
"Lektioner av Ian McEwan eller ­– för den som gillar deckare – Jo Nesbös nya bok Blodmåne, en fortsättning i Harry Hole serien. För barnen finns en härlig serie som heter Den otroliga boken om… Serien vänder sig till barn mellan 6 och 9  år och bjuder på intressanta fakta med fina illustrationer."

Mer att läsa

2023-05-02

5 smarta tips – så sparar ni energi

2023-05-02

”Betyder mycket att ha ett bollplank”

2023-03-08

Alternativet hade varit att köpa nytt

2023-02-22

”Den bästa produkten är den som inte tillverkas”