Gå till huvudinnehåll

2023-02-21 | 12:44

”Vi måste visa att vi agerar hållbart över tid”

Norrköping Hållbarhet Energi

Vitt stort hus med gula fönster

Att agera hållbart handlar inte om en enstaka insats, det kräver arbete hela tiden. Därför blir vi extra glada när Castellum får kvitton på att vi fortsätter göra rätt. Som nu, när Gamla Rådstugan har blivit omcertifierad – hurra för det!

När en byggnad hållbarhetscertifieras kontrolleras flera områden och indikatorer och för att behålla certifikaten behövs kontinuerligt arbete med fastigheten. 
"Vi måste visa att vi kan agera hållbart över tid", förklarar Lovisa Martinsson, hållbarhetsansvarig på Castellum Region Mitt och fortsätter: "Gällande förnybar energi till exempel behövs fakturor som bevisar att vi köpt förnybar energi."

Och underlaget går igenom flera led innan omcertifiering uppnås?
"Ja, vi tar först hjälp av en konsult som går igenom och sammanställer underlaget. Sedan skickas det till certifieringsorganet som i sin tur granskar. Det blir både en andra- och tredjepartsgranskning på det vi gör", förklarar hon.

 ”Hållbara rakt igenom”

Senast i raden att omcertifieras – enligt det internationella miljöcertifieringssystemet BREEAM In-Use – är Gamla Rådstugan 3 i Norrköping. Här fick vi på Castellum bland annat svara på hur vi eliminerar brandrisker, hur fastighetens underhållsplan ser ut, om LED-belysningen utomhus är kopplad till tidsstyrning och om ventilationen på rummen är närvarostyrd. Och check och bock – allt blev godkänt.
"Att det vi gör granskas är jättebra, det bidrar till att vi blir ett hållbart fastighetsbolag rakt igenom. Castellum har som mål att 50 procent av beståndet ska vara hållbarhetscertifierat år 2025, både när det gäller befintligt bestånd och nyproduktion. Redan nu är vi nära att nå målet!" konstaterar Lovisa Martinsson.

Mer att läsa

2023-05-02

5 smarta tips – så sparar ni energi

2021-11-18

Minskade totala energin – med 20%

2023-05-31

Castellum fortsätter att satsa stort på hållbar mobilitet i Borås

2023-05-23

”Vi uppskattar alla förslag från hyresgäster!”