Gå till huvudinnehåll

2022-11-23 | 23:00

Viktigt att alla tränar sig i att göra rätt

Linköping

Rökfylld lokal med bil.

Hur agerar vi mer brandsäkert? Och varför väljer många fel väg vid en utrymning? Christer Carlsson, utbildare vid Presto Brandsäkerhet, har koll på läget.

I oktober ordnade Castellum – tillsammans med Presto Brandsäkerhet – en utrymningsövning i Vita huset i Mjärdevi.
– Det är väldigt olika hur ofta man gör det men utrymningsövning bör enligt Arbetsmiljöverket genomföras regelbundet för att säkerställa fungerande utrymning, förklarar Christer Carlsson och fortsätter:
– Det är viktigt att alla hyresgäster tränar sig i att agera rätt. Att alla känner igen ljuden, vet vilken väg de ska ta och vart de ska ta vägen när de har kommit ut.

Vilket är det vanligaste misstaget vi gör?

– Att vi inte tänker brandsäkerhet, för det första. En grundläggande brandutbildning med jämna mellanrum är inte fel. Ett annat, klassiskt, misstag är att man inte tar närmaste vägen ut. Vi fungerar så som människor, att vi helst går ut den väg vi gick in. Men här gäller det att ta närmaste vägen ut och att absolut inte passera genom rök utan att välja en rökfri väg.

Och i Vita huset laddade ni på med rätt mycket rök?

– Ja, förra gången var det fler som gick genom röken, därför laddade vi på med ännu mer rök i centrala trapphuset och det gjorde att de flesta valde rätt väg.

Vilka är dina främsta tips och råd för att agera mer brandsäkert?

– Vi går in i säsongen med levande ljus så tänk på vikten av att sköta det på rätt sätt. Ha laddbar utrustning under uppsikt och se till att håll ordning och reda. Det är viktigt att vi inte lägger brännbart material på fel ställe, att vi får undan skräp som riskerar ligga i vägen och fördröja en utrymning.

Mer att läsa

2023-05-02

5 smarta tips – så sparar ni energi

2023-05-02

”Betyder mycket att ha ett bollplank”

2023-03-08

Alternativet hade varit att köpa nytt

2023-02-22

”Den bästa produkten är den som inte tillverkas”