Webbartiklar

 • Topp 5 insikter från rapporten Framtidens arbetsliv 2022

  För tredje året i följd har Castellum undersökt svenska kontorsarbetares synpunkter och önskemål, med fokus på kontorets roll och utformning. Rapporten ”Framtidens arbetsliv” sammanfattar insikter och slutsatser av undersökningsresultatet. Här är de allra viktigaste:

 • Kulturbyggande kontor är ett grupparbete

  Framtidens kontor byggs enligt tallriksmodellen med mänskliga behov som riktmärke och måttstock. Inredningen ska bestå av mindre skrivbord, större hjärta. Och framgången mäts i dopamin. Arbetsplatsexperten Heléne Lidström svävar inte på målet: ”Vi mår bra av att vara tillsammans – och när vi mår bra så presterar vi bra. Svårare än så är det inte.”

 • Går det verkligen att bygga ett koldioxidneutralt hus?

  Svaret är nja. Så länge som produktionen av byggmaterial fortfarande har stora fossila inslag når vi inte 100% koldioxidfritt. Ännu. Men det går att göra mycket med det vi har idag och samtidigt arbeta för att fortsätta utvecklingen åt rätt håll. Ett sådant ambitiöst projekt är Korsningen i Örebro.

 • Castellum stödjer Ukraina

  Vi följer alla vad som händer i Ukraina just nu och ser med stor oro på utvecklingen. Det är för oss självklart att vilja hjälpa till och visa vårt stöd för Ukraina, därför skänker vi nu en miljon kronor till UNHCR.

 • En arbetsplats att längta till

  Daglig motion, vacker utsikt och möjlighet att jobba utomhus när vädret tillåter - detta ska bidra till trivsel och välmående hos AFRYs anställda när de flyttar in i vårt fina GreenHaus – Helsingborgs första WELL-certifierade fastighet. Framgångsrika arbetsplatser är arbetsplatser man längtar till. Och till GreenHaus kommer man verkligen längta.

 • Castellum på plats i Sveriges fem hetaste logistiklägen

  Castellum ligger stabilt förankrade i toppen av listan på Sveriges 25 bästa logistiklägen. Vi har hög närvaro både hos nya ettan Helsingborgsregionen och tvåan Storgöteborg, och finns representerade i alla de fem regioner som rankas högst.

 • Framgångsrika arbetsplatser – vad är det egentligen?

  Efter snart två år av pandemi har vi fått vänja oss vid hemarbete och ständiga Teamsmöten. Det har gett oss nya vanor och behov. Så vad kan locka oss tillbaka till kontoret? Hunddagis, onsdagsgodis eller kontorsyoga? Vill vi ens tillbaka? Och vad kännetecknar en postpandemisk framgångsrik arbetsplats? Castellums arbetsplatsexpert Heléne Lidström rätar ut frågetecknen.

 • Här spolar vi med regnvatten

  Regnvatten - en naturligt tillgång som tas tillvara på i Castellums fastighet Citypassagen - nämligen till spolning av toaletterna. Och nu är det äntligen dags för den årliga uppdateringen av den smarta installationen i Örebro! Att använda regnvatten till spolning har visat sig vara en riktigt lyckad lösning. Under föregående år användes nämligen regnvatten till hela 99 % av alla wc-spolningar och sedan installationen stod klar, 2019 , har 77% av alla wc-spolningar bestått av regnvatten och således enbart 23% av kommunalt vatten.

 • 5 hållbara nyårslöften för 2022

  Snart stänger vi dörren om 2021. Ett år som inneburit både värmeböljor, skogsbränder och skyfall över hela världen. Dessa extremväder hade sannolikt inte hänt utan global uppvärmning, visar en ny analys från den brittiska nationella vädertjänsten Met Office.

 • 2022 års nyårslöften är gröna

  Jul och nyår brukar förknippas med återhämtning och nystart. För vår del känns det angeläget att tänka in hållbarhet i de nyårslöften som snart ska avläggas. Vi tog hjälp av vår hållbarhetschef Filip Elland för att få lite konkreta tips.