56 % av wc-spolningarna – med regnvatten

Att använda regnvatten till spolning av toaletterna i Citypassagen, det visade sig vara en riktigt lyckad lösning. Under förra året räckte nämligen regnvattnet till drygt hälften av alla wc-spolningar, 56 % av den totala vattenåtgången till wc var regnvatten.

Hej Kennet! Kan du berätta hur det fungerar?
- Jo så här: regnvattnet samlas upp i brunnar på Citypassagens tak och leds sedan ner via en gemensam ledning till en tank i marken under uteserveringen. Därifrån förs vattnet vidare till en vattenledning till respektive wc. Enligt beräkningar samlas totalt 1 500 kubikmeter regnvatten in per år. Och visst är vi stolta, i en tid då det diskuteras mycket kring hur man ska lyckas minska vattenförbrukningen.

Krettslopp_Highres_v32.gif

Hurra för det! Men vad är det för fel på vanligt vatten?
- Här lyckas vi återanvända regnvatten istället för att använda livsmedel, vilket ju stadsvatten är. Ett par gånger har det hänt under de varmare månaderna att det blivit vattenbrist även här i Örebro. Då känns det extra bra att kunna bidra med tekniska lösningar för att hjälpa till.

Smart! Men hur funkar det nu på vintern, kan man spola med snö och is?

- Snön och isen smälter ju förr eller senare och då kan man spola även med det vattnet. Oftast smälter det ganska fort, och då kommer systemet snabbt igång igen!

Wow!! Varför är inte det här vanligare på fler ställen?

- Vi är faktiskt bland de första att lyckas med ett regnvattenspolningssystem i den här stora skalan. Vi har fått jättegod respons och får ofta frågor om studiebesök och mycket positiv uppmärksamhet.


Intresserad av att veta mer?
Kontakta Kennet för att veta mer kring den unika WC-spolningen på Citypassagen.

Kennet Ahlbom, telefon 0703160265