Gå till huvudinnehåll

5 fördelar med att mäta kontorets elförbrukning

Hållbarhet Energi

Öppen kontorsmiljö med olika zoner.

Vill du sänka kontorets koldioxidutsläpp, energiförbrukning och elräkningar? Då har du kommit rätt! Genom att mäta dina lokalers elförbrukning med Matilda, kan ni sänka era lokalers elkonsumtion med upp till 30 procent. Helt utan kompromisser eller krångligheter.

1. Ökar medvetenhet och motivation 

Det finns en styrka I att göra energikonsumtionen synlig för alla. Genom att mäta energiförbrukning, luftkvalitet, temperatur och beläggningsgrad – och visa upp resultaten på exempelvis en skärm – blir alla medarbetare involverade. 

"Det här gör alla på arbetsplatsen medvetna om hur elkonsumtionen ser ut. Och framför allt, om det finns utrymme för klimatsmarta förändringar. Kanske är det dags att ersätta det där gamla kylskåpet som slukar el? Eller sänka värmen i konferensrummen innan ni tar helg?", säger Johan Sellin, energiingenjör på Castellum. 

"Diskutera insikterna ni får från Matilda. Vad ni kan göra för att tillsammans sänka er energikonsumtion. Sätt mål tillsammans, och glöm inte att fira era framsteg!"

2. Sänker kostnaderna

Det är inte svårare än så. Att lägre elkonsumtion ger lägre elräkningar, alltså. 

"Hur mycket ni kan spara beror såklart på lokalernas förutsättningar. Men ni bör förvänta er en sänkning på mellan 10 – 30 procent."

3. Benchmarks

Hur vet du om er verksamhet presterar bra? Med benchmarking, så klart! 

"Matilda har tillgång till data från verksamheter i hela Norden. Tjänsten jämför alltså era resultat med lokaler som liknar dina. Den hämtar också bara data från verksamheter som befinner sig i samma sektor som din. Allt för att du ska få relevanta benchmarks som möjligt." 

4. Kommunicerar ett hållbarhetsfokus   

Idag förväntas företag och organisationer arbeta med att minska sina klimatavtryck. Genom att visa upp att det är ett ständigt pågående arbete – som faktiskt ger resultat – synlig gör ni era insatser både internt och för besökare.

"Det kan exempelvis vara en skärm som är synlig i lokalen, som visar upp era resultat. På så sätt visar ni upp era ambitioner, att ni är medvetna och ständigt arbetar för att nå era hållbarhetsmål. Även om det kanske är en lång bit kvar."

5. Redovisar era insatser med rapporter

Lyft hållbarhetsfrågan på era ledningsgruppsmöten och styrelsemöten – lägg till energifrågan som återkommande punkt på agendan! Med hjälp av Matildas månadsrapporter kan ni enkelt följa upp på hur energiförbrukningen ser ut, och vilka åtgärder som krävs. 

"I Matildas analysverktyg laddar du enkelt ner månadsrapporter som PDF eller Excel-filer, vilket gör det enkelt för dig att presentera resultaten."

Datadrivna mätningar är också ett strategiskt underlag för att få igenom riktade insatser.  

"Genom att hänvisa till faktiska data, till exempel om något på arbetsplatsen behöver resurser för att bli mer effektivt, blir det enklare för dig att få styrelsen på din sida. Siffrorna i rapporten visar tydligt vad som kräver åtgärder."  

Rapporterna gör det också enklare för myndigheter och statliga organisationer. 

"De behöver redovisa sin energikonsumtion till EU varje månad, och visa att de arbetar för att bli mer hållbara. Att bifoga Matildas månadsrapport sparar tid. Dessutom hjälper det organisationerna visa vilka insatser de gör och vad de resulterar i.", avslutar Johan. 

Johan Sellin, energiingenjör på Castellum.

Vill du sänka kontorets elförbrukning?

Begär en offert eller kontakta oss, så hjälper vi dig vidare. 

Mer att läsa

2023-05-31

Castellum fortsätter att satsa stort på hållbar mobilitet i Borås

2023-05-23

”Vi uppskattar alla förslag från hyresgäster!”

2023-05-13

Här byggs vår största anläggning av solceller i stan

2023-05-04

Bättre inomhusklimat och minskad klimatpåverkan med solfilm