När vi på Castellum anpassar lokalerna efter era – våra hyresgästers – behov gör vi alltid det på ett så hållbart sätt som möjligt. Men hur fungerar återbruk och vilka är utmaningarna? Att det är här för att stanna råder det nämligen ingen tvekan om. – Företag blir glada när vi kan leverera siffror på besparingarna av utsläpp, konstaterar Håkan Lindblom på Castellum.
Håkan Lindblom, projektledare för hyresgästanpassningar på Castellum här i Jönköping, har arbetat i branschen i 20 år och minns hur det lät för bara tio år sedan.
– Jag var teknisk förvaltare och slogs av hur mycket bra material som slängdes. Det kunde vara nya kök och nya dörrar och det gällde alla aktörer i branschen. I dag pratar vi om hållbarhet på ett helt annat sätt, konstaterar han.
”Pratas mycket mer om det”
Vad innebär hållbara anpassningar då? Jo, att återbruka i möjligaste mån. Många gånger handlar det om att ta tillvara dörrar, glaspartier, toalettporslin, undertaksplattor och belysningsarmaturer.
– Vi lackar om kök och tar dit en ny bänkskiva, då upplevs det som nytt. Eller så anpassar vi ritningen så att vi kan använda oss av de högerhängda dörrar vi har i stället för att skaffa vänsterhängda.
Responsen från hyresgästerna är enbart positiv enligt Håkan Lindblom.
– Många arbetar mycket med hållbarhet och blir glada när vi kan leverera siffror på besparingar av utsläpp. Att kunna jämföra besparingarna med ett antal bil- eller flygresor till exempel. Dessutom pratas det mycket mer om det, det finns ett hållbart tänk i grunden.
Ser över lagerhållning
Det finns utmaningar med återbruket. Ju mer vi på Castellum återbrukar desto svårare blir det att få tag på rätt grejer internt, det bygger mycket på tillfälligheter. Det bästa är när vi kan nyttja material på ett annat ställe i lokalen i fråga eller ta det direkt till ett annat projekt vilket sparar såväl transporter som tid.
– Vi ser just nu över hur vi framåt skulle kunna lagerhålla och föra saldo på material på ett smart sätt, berättar Håkan Lindblom.
Tur och retur Gran Canaria
Vi har flera exempel på pågående återbruk i Jönköping. Vi återbrukar en hel del material i renoveringen av Trafikverkets lokaler på A6-området och i två lokalanpassningar i Haga tar vi just nu tillvara undertaksplattor, innerdörrar, belysningsarmaturer, glaspartier och gipsskivor från en rivning på Werket.
– Det blir en utsläppsbesparing som motsvarar en flygresa tur och retur till Gran Canaria för två personer med hotell, berättar Håkan Lindblom.