Gå till huvudinnehåll

2024-02-20

Hållbarhet blev kronan på Werket

Werket Hållbarhet Jönköping Återbruk

Bruna tegelstenar som ligger i en bur av armeringsnät. Stenarna är från tidigare väggar som rivits.

Med facit i hand känns det hela självklart. Att den röda tråden skulle vara grön. Bland blåmelerade trämöbler och räddade restbitar har det gjorts plats för mer när gammalt blir nytt. I allt från möbler till materialval har hållbarheten brett ut sig här på Werket när den stora huskroppen skulle renoveras.

De öppna, inbjudande ytorna fylls av föremål som fått nytt liv. I stället för att hämta nytt har vi hållit tillbaka för att hålla ihop. Genom att skala av växte Werket fram, och bevarar inte bara miljön, utan även själen i en byggnad som präglat Jönköpings stadskärna. Thomas Bergström, Projektutvecklare på Castellum, visste att detta var vägen från början:
”Vi insåg väl ganska snabbt att renovera huset, byta fasad... Det går inte. Castellum är ju världsbäst på hållbarhet. Vi har en stor byggnad med mycket befintligt. Är det någonstans vi kan göra skillnad på återbruk så är det här.”

Smart från start

Det första vi gjorde i projektet var att inventera vad gammalt som kunde sparas. I källaren skapades en egen återvinningscentral, där vi sedan hämtade allt från armerat glas till kontorsmöbler. Fasadglas blev till receptionsdisk, restbitar blev till lamparmatur. Nästan ingenting har gått till spillo.

Val som gör skillnad

Teglet är en stor och karakteristisk del av Werket, en del vi inte ville bygga bort. Men för att göra Jönköpings största kvarter något mer inbjudande fanns det ett behov av att öppna upp. Teglet längsmed Verkstadsgatan togs ner för att släppa in mer ljus, och fick i stället ta plats runtom i huset. Varenda bit har fått vara kvar, och kompletteras med trä och grönska som mjukar upp. Ett annat exempel på återbruk är golven i trapphusen, där vi valt att bevara, eller komplettera, något som verkligen påverkat resultatet:
”I trapphusen har vi den enskilt största klimatbesparingen i projektet. Här var tanken ljust golv, nytt, fräscht. Vi valde att behålla golvet, addera saker i stället för att skapa en karaktär och förstärka den gestaltningen som finns i huset sen tidigare.”

Brunt tegel och brunt klinker i en trappuppgång med en femma i ljust vitt som sitter på en glasdörr
Trapphusen är bevarade från förr men har kompletteras med moderna inslag för att förnya

Trä får ta plats

Trä som material ger inte bara ett härligt varmt och inbjudande uttryck, det är också helt förnybart. Att jobba med trä genomgående var givet från början, med tydliga vinster för både miljö och människor. Extra värdefullt har det varit att använda det barkborreskadade träet, som inte tjänar till att bygga med och som annars hade gått till spillo. Men till möbler funkar det utmärkt, och från sittmöbler till fikabord breder det blåmelerade träet ut sig på Werket. Avverkat från skogen utanför Nässjö, sågat i Vetlanda och torkat i Anderstorp har virket inte förflyttats mer än några timmar; ytterligare en miljövinst.

Soffa gjord av granbarkborreskadat ljust trä
Soffa och soffbord gjord av granbarkborreskadat ljust trä

Kontor med inbyggd hållbarhet

De nyckelfärdiga kontoren är i princip till 100% återbruk, och allt från inredning till kök, golv, glaspartier, kabelrännor och undertak är återbrukat från andra lokaler. Som hyresgäst på Werket väljer du en grönare vardag, redan från första stund.

Stig in i Arenan

Arenan är Werkets mötes- och konferensyta, som kan bokas av både hyresgäster och externa besökare. Här har vi framför allt jobbat med rekonditionering av befintliga byggdelar, men även tänkt hållbart i inredningen. Det mesta i möbelväg är återbruk, som fått nytt liv med färg och fix.

En grön oas på Torget och Terrassen

Det härliga Torget binder ihop inomhus och utomhus, och är fullt av miljömedvetna val. Taket till exempel är gjort av en plastpolymer. Den väger bara en hundradel av vad ett glastak hade gjort, och sparar in ca 50 ton CO2 som glasproduktionen hade orsakat. Dessutom har det flera positiva egenskaper, som att det är 100% återvinningsbart. Här är också möbler återbrukade, kuddar sydda i återbrukad textil och urborrade betongblock har blivit både parasollfötter och bord. Den gamla receptionsdisken blev ett inbjudande långbord, brandglas blev till bordsskivor, gatsten har återbrukats och nedmonterat tegel har murats upp till nya sittmöbler. Det används som socklar till hyllor i lobbyn och bitar som gått sönder fyller upp gabionmuren:
”Vi har jobbat för att synliggöra återbruket, för att skapa en karaktär. Så att i stort sett alla produkter man ser är återbruk. Huset har renoverats enligt miljöcertifieringssystemet BREEAM, och blir även WELL-certifierat; en internationell standard som förbättrar hälsa och välmående. Med 25 000 kvm hållbarhet, en levande del av stadskärnan och en filosofi som månar om både individen och naturens välbefinnande kommer Werket vara något vi är stolta över länge, länge: ”Vi har gett liv i denna stadsdel, det tycker jag känns extremt bra idag. Och sen, återbruk.. Det gick!” avslutar Thomas.

Tidigare blått fasadglas har tagits hand om och blivit en receptionsdisk
Det blå glaset på servicedesken är återbrukat fasadglas som suttit på huset tidigare

Skribent: Mary Benadet, Yellon

Mer att läsa

Läs artikeln

2024-03-01

Nya matavfallslagen - så gör du!

2024-02-20

Win-win med sänkt energiförbrukning

2024-01-24

Werket vinnare av 2023 års Stadsbyggnadspris och i klassen God byggnadsvård

2023-12-12

Carotte x Werket = god mat med gott samvete

Visa liknande artiklar