Gå till huvudinnehåll

2023-02-21 | 12:17

”Bästa produkten? Den som inte tillverkas”

Norrköping Hållbarhet

Fyra orangefärgade fåtöljer i en lounge

När vi på Castellum i Norrköping tog vårt pick och pack och flyttade till nya lokaler på Vikboplan hade vi ett tydligt mål – att återbruka så mycket som möjligt. Så, hur gick det då? Och vad sa arkitekten?

"Det första många tänker vid byte till nytt kontor är att det även måste vara ny inredning. Ofta är det en förändring som önskas och det kan uppnås även med återbrukade produkter. Att återbruk inte kan vara lika fräscht som nytt är en rätt förlegad tanke", säger Lovisa Martinsson, hållbarhetsansvarig för Castellum Region Mitt och fortsätter: "De flesta ser hotell som lyxigt och fräscht, men vi sover i lakan som hundratals andra har använt. Varför kan vi då inte sitta på en stol någon annan suttit på?"

Klimatsmart – och billigare

Castellums kontor i Norrköping är ett utmärkt exempel på att återbruk borde vara ett självklart val, menar hon. Allt från återbrukade loungemöbler till skrivbord, arbetsstolar och mötesbord har köpts in.
"Våra möbler från förra kontoret lämnade vi kvar, de fick vår nästa hyresgäst ta över. Till nya kontoret köpte vi återbrukade möbler som landade på ungefär halva priset mot om vi hade köpt nytt." En vinst både för miljön och plånboken alltså.

Bevara planlösningen

Det allra bästa, förklarar Lovisa, är också att bevara själva planlösningen som den är. 
"Att strunta i att riva väggar minskar klimatpåverkan en hel del. Och, som sagt, behåll fast och lös inredning, köp begagnat eller hyr. Den bästa produkten är den som inte tillverkas."

Vad kan man som hyresgäst själv tänka på?
"Att prata med projektledaren och arkitekten direkt när det blir dags för flytt. Förklara att ni vill bevara lokalen i så stor utsträckning som möjligt och ta med er så mycket ni kan av det ni redan har. Om någonting måste bytas ut, välj det viktigaste."

”Det är inte ens slitet”

Kina Svanqvist är arkitekt på Doing och den som fick i uppdrag att inreda kontoret. Enligt henne är största skillnaden, när man ska tänka återbruk, att man får leta på ett annat sätt. 
"Det finns en uppsjö av kontorsmöbler som vanliga skrivbord och arbetsstolar. När det kommer till konferensstolar och loungemöbler blir det mer detektivarbete."

Ett annorlunda sätt?
"Ja och roligt! Känslan att kunna återbruka är jätteskön. Inte minst när det gäller skrivbord och arbetsstolar, de är oftast inte ens slitna."

Uppnådde ni det ni ville?
"Det tycker jag absolut." Lovisa Martinsson håller med. "Vi har det jättefint här på kontoret. Om jag inte visste att möblerna är återbrukade hade jag inte tänkt på det."

Mer att läsa

2023-05-02

5 smarta tips – så sparar ni energi

2023-02-22

”Den bästa produkten är den som inte tillverkas”

2023-02-21

”Vi måste visa att vi agerar hållbart över tid”

2022-11-22

Uteslutande fossilfritt hos SMHI