Gå till huvudinnehåll

2020-11-06 | 09:39

BirdEthical jobbar för biologisk mångfald i stan

Sverige Göteborg Hållbarhet

Fyra personer framför ett träd.

Har ni tänkt på hur ont om fågelholkar det är inne i stadskärnorna? Det har några elever från Klara Teoretiska Gymnasium i Göteborg uppmärksammat och dessutom kommit på en lösning – att låta tillverka och sätta upp klimatsmarta fågelholkar runtom i centrum. Castellum har signat upp sig på några av holkarna.

I våras var det dags för gymnasietjejerna Maja Paulsson, Saga Germunder, Alice Nordin och Ellen Lindgren att börja spåna företagsidéer till det sista läsårets kurs i entreprenörskap och företagande. Inledningsvis hade de helt andra saker än fågelholkar i huvudet, men insåg tidigt att det allra viktigaste är att brinna för sin idé.

- Vi vill verkligen hjälpa till, försöka bidra till ett bättre samhälle. Vi är generationen som kommer att få leva i den värld som vi skapar nu, säger Alice Nordin.

Men det för ögonen började eleverna att researcha kring vilka delar i den biologiska mångfalden som är hotade – och landade ganska snart i fåglarnas värld. De läste på om fåglars roll i den biologiska näringskedjan och tog kontakt med en fågelexpert på Göteborgs Naturhistoriska museum, som berättade att intresset för fåglar är på nedgående.

- När vi höll på med researcharbetet blev vi medvetna om fåglarnas viktiga roll i den biologiska näringskedjan. Vi insåg att det knappt finns några fågelholkar i stan – men massor av fåglar som behöver någonstans att bo. Och där föddes vår affärsidé som senare kom att bli vårt UF-företag BirdEthical, flikar Maja Paulsson och Saga Germunder in.

Men Alice, Ellen, Saga och Maja har inte stannat vid att producera fågelholkar och därmed ge ett antal stadsfåglar tak över huvudet, utan kopplat på flera andra hållbarhetsaspekter. Materialet till fågelholkarna utgörs av spillbitar från stora byggbolag. Och tillverkningen står företag med dagligverksamhet för människor som står långt från arbetsmarknaden för.

- Hållbarhet är ju minst sagt aktuell nu, om man inte har det med sig så är det svårt att konkurrera, säger Ellen Lindgren.

Fågelholkarna är färdigdesignade och nu i november påbörjas produktionen. Castellum har köpt några holkar på ritning, och om allt går som det ska kommer de första fåglarna kunna flytta in framåt vårkanten.

Mer att läsa

2020-10-23

Norra Europas största solcellsanläggning i en av Sveriges regnigaste städer

2023-09-04

Castellum klimatanpassar fastigheter

2023-04-20

En hållbar Rain Garden växer fram på Gateway Säve

2023-03-22

Castellum ser ljust på satsningar för energibesparing