Gå till huvudinnehåll

2020-10-23 | 13:20

Norra Europas största solcellsanläggning i en av Sveriges regnigaste städer

Sverige Göteborg Hållbarhet

Solpaneler på ett stort tak.

Göteborg brukar ju rankas högt bland landets regnigaste städer, så det kanske låter lite konstigt att vi också kan skryta med norra Europas största solenergianläggning på tak. Men så är det, och mer ska det bli när vi på Castellum rullar vidare mot målet att om fem år ha 100 solcellsanläggningar på våra byggnader.

Idag fick vi besök från Bryssel i form av EU-parlamentets Jörgen Warborn som ville lära mer om både solenergi och Castellums satsningar som ledande på hållbar utveckling i fastighetsbranschen.

”Väldigt spännande, här ser vi framtiden inom energiförsörjningen. Vi måste ställa om för hållbarhet, för att möta konkurrensen och för att klara jobben i Sverige. Vad jag kan göra i Bryssel är att pusha på i rätt riktning nu när Europa ska göra den gröna omställningen”, summerade Jörgen intrycken efter sin promenad på det fem fotbollsplaner stora taket hos vår kund Jollyroom på Hisingen Logistikpark. Han hade sällskap med Anna Kinberg Batra och Stefan Ölander från Soltech och Henrik Saxborn (VD Castellum) respektive Mariette Hilmersson (VD Castellum Väst).

Anläggningen på taket är 30 000 kvadratmeter stor (eller cirka 5 fotbollsplaner) och kan producera 3,3 miljoner kilowattimmar - som motsvarar ett års elförbrukning i 660 standardvillor. Anläggningen tas i drift i november, och planeras börja leverera hållbar el från årsskiftet.

Solenergi är alltså en avgörande nyckel i Castellums branschledande hållbarhetsarbete, där målet är att senast år 2030 uppnå klimatneutralitet. Redan idag är hela 97% av energianvändningen fossilfri. Det återstår alltså de sista 3 procenten.

”Vi räknar med att nå 100 % inom 2-3 år om vi tillgodoräknar oss vår egen produktion från solcellerna”, säger Filip Elland, hållbarhetschef på Castellum som bara i år har startat 14 större solcellsanläggningar.

I somras antog Castellums styrelse två färdplaner som pekar ut vilka delmål som måste uppnås inom varje verksamhetsområde för att klara det uppsatta 2030-målet. Ett av delmålen som alltså ser ut att kunna uppnås inom kort är att vara helt fossilfri för all energianvändning i fastigheterna.

Mer att läsa

2020-11-06

BirdEthical jobbar för biologisk mångfald i stan

2023-09-04

Castellum klimatanpassar fastigheter

2023-04-20

En hållbar Rain Garden växer fram på Gateway Säve

2023-03-22

Castellum ser ljust på satsningar för energibesparing