Gå till huvudinnehåll

2021-04-16 | 06:45

Castellum i ny satsning – för banbrytande innovationer

Hållbarhet Innovation Växjö

Bildkollage med miljötema.

Att utveckla hållbara lösningar för morgondagens utmaningar – det tycker vi på Castellum är spännande. Därför känns det extra roligt att vi nu är en partner i Växjö kommuns digitaliseringsprojekt Diaccess där vi bland annat vill ta fram mer klimatsmarta värmesystem.

Det är en självklarhet för oss på Castellum att vara med och bidra till ett mer hållbart samhälle och det kändes därför självklart att bli en del av Växjö kommuns digitaliseringsprojekt Diaccess. Projektet Diaccess, som är en del av EU-programmet Urban Innovation Actions, syftar till att accelerera utvecklingen av digitala lösningar och att utveckla unika innovationer som bidrar till en hållbar samhällsutveckling. Allt i nära samarbete med näringslivet.

Minskar klimatpåverkan

En av de pågående utmaningarna i projektet är extra intressant för oss på Castellum. Det handlar nämligen om att ta fram smarta värmesystem med hjälp av digitala medel, att lyckas fördela energiflödet i en fastighet och på så sätt optimera värmetillförseln. Som det fungerar i dag blir redan uppvärmda rum ännu varmare när ett intilliggande, kallt rum behöver få upp temperaturen. Onödigt, såklart. Det vore mer klimatsmart att istället kunna fördela energin mer flödesbestämt.

Banbrytande innovationer

Arbetet med morgondagens värmesystem är i full gång och det har kommit in anbud från de som är intresserade av att ta sig an utmaningen. Nästa steg nu är att skriva kontrakt med en part och sedan starta själva utvecklingsfasen. Spännande tycker vi på Castellum.

Förhoppningen, med hela projekt Diaccess, är att skapa banbrytande innovationer som andra svenska städer också kan ta del av.

Projektet i korthet

Projektet är ett treårigt projekt och genomförs av Växjö kommun i samarbete med Wexnet, Vöfab, Castellum, dizparc, Företagsfabriken, GodaHus samt Linnéuniversitetet.

I projektet arbetar man med upp till 15 utmaningar, uppdelade över fem cykler. Utmaningarna utgår från identifierade verksamhetsbehov i kommunkoncernen eller stora samhällsutmaningar, där det inte finns existerande lösningar tillgängliga.

Växjö kommun har bjudit in innovatörer i näringslivet för att tillsammans utveckla banbrytande lösningar. Kommunorganisationen bidrar med kompetens och testbädd i utvecklingen och blir första kund. De färdiga lösningarna kommer även att intressera andra kommuner, städer och verksamheter. Innovatören innehar äganderätten.

Mer att läsa

2023-05-04

Bättre inomhusklimat och minskad klimatpåverkan med solfilm

2023-05-03

”Vill inte vänta 20 år – bara för att man kan”

2023-05-02

5 smarta tips – så sparar ni energi

2023-04-18

Castellums hyresgäster erbjuds gratis cykelservice