Gå till huvudinnehåll

2023-05-04

"Det är mötesplatsen som bygger kittet mellan våra anställda"

Framtidens arbetsliv

Hur ser det ut på kontoret hos Sveriges bästa arbetsgivare? Hur tolkar arbetsplatsstrategen den senaste forskningen? Och vad säger experten om introverta personer och hybridarbete? Missa inte webinaret där vi dissekerar trendrapporten Framtidens arbetsliv 2023.

Frågan om framtidens arbetsliv, kontorets roll och distansarbete engagerar. Och det märktes när Castellum arrangerade ett webinar för att lansera den nya trendrapporten Framtidens arbetsliv 2023. I år baserad på en undersökning med hela 4 000 respondenter i Sverige, Danmark och Finland.

Ett trivsamt kontor bygger kontinuitet i personalen

Consid är ett av Nordens ledande IT- och techbolag och har även utnämnts till Sveriges bästa arbetsgivare. Därför var det extra roligt att höra vd och grundaren Peter Hellgren berätta om kontorets betydelse för företagskulturen och att locka talangerna.

"Det är mötesplatserna som bygger kittet mellan våra anställda och skapar kontinuitet i personalen. Om man inte träffas fysiskt så får man inte samhörigheten som är så viktig på ett företag", säger Peter Hellgren.

På Consid fokuserar man på att skapa mötesplatser som sticker ut för att stärka varumärket och underlätta rekryteringsprocesser:

"Det första intrycket är jätteviktigt, man ska få en wow-känsla och känna och se att här satsar man på personalen, i den här miljön kommer jag trivas. Då är halva vår rekryteringsprocess igenom".

"Vi har en heltidsanställd inredningsarkitekt på Consid och tar även in extern kompetens för att få dynamik. För oss är mötesplatsen otroligt viktigt och en av våra konkurrensfördelar".

Riktlinjer kring hybrid- och distansarbete

Undersökningen visar att färre än hälften av arbetsgivarna saknar gemensamma riktlinjer kring distansarbete och att besluten delegeras till avdelningscheferna eller de anställda.  

"Det är en svår ekvation just nu", säger Heléne Lidström, Castellums arbetsplatsstrateg, och fortsätter:

"De anställda vill själva bestämma när de är på kontoret, men när man är där vill man ha kollegorna på plats. Vi ser också att yngre har ett större behov av kollegorna för att lära och bygga nätverk. Därför tror jag att det är viktigt att skapa tydlighet i sin organisation. Det handlar inte bara om hur många dagar utan även om att förklara varför man ska vara på kontoret och se det ur organisationens perspektiv".

Linus Jonkman, organisationsutvecklare och författare till flera böcker bland annat "Introvert: den tysta revolutionen" lyfte även att otydligheten kan skapa problem:

"Det kan bli stora slitningar i en organisation när man har olika måttstockar. Jag förespråkar att man har en generell regel för hela organisationen, och om man har undantag ska det vara kopplat till något praktiskt".

På Consid är rekommendationen minst tre dagar i veckan på kontoret:

"Vi har en rekommendation att man är inne på kontoret tre dagar i veckan, men vi måste anpassa oss efter hur livet faktiskt ser ut och ha flexibiliteten för att vara en attraktiv arbetsgivare. Det ser ju faktiskt annorlunda ut i livets olika skeenden."

60 minuter av fördjupad diskussion

Under det timmeslånga webinaret diskuterades även aktivitetsbaserade kontor, innovation och kreativitet, företagskultur, introverta personlighetstyper och mycket annat.  I rapporten kan du även läsa vad som gör arbetsplatsen mest attraktivt, vilken skillnad som finns mellan de nordiska länderna i synen på distansarbete, hur utbrett coworking är i olika städer och vem som kan tänka sig att dela kontorsytor.

Läs rapporten och se webinaret från lanseringen

Dokument & filer

Rapporten Framtidens arbetsliv 2023 (PDF, 13 MB)

Mer att läsa

Läs artikeln

2024-03-13

Ny rapport kartlägger förväntningarna på framtidens arbetsliv

2024-02-19

Inbjudan till webinar och lansering av trendrapporten Framtidens arbetsliv 2024

2023-10-30

Vad tror Chat GPT om framtidens kontor?

2023-10-30

Så lyckas ni med aktivitetsbaserade kontor

Visa liknande artiklar