Gå till huvudinnehåll

2023-05-16

Det räcker med 30 minuter om dagen

Västerås Uppsala Utomhuskontor Framtidens arbetsliv

Hur kan kontoren förbättra folkhälsan? Hur kan arbetsplatser få oss människor att må bättre? Just nu tittar forskare vid Mälardalens universitet närmare på framtidens hållbara kontor. Vi på Castellum räckte upp handen och sa: Vi vill också vara med!

Är det något Castellums hjärta klappar för så är det hållbara arbetsplatser som får medarbetare att må bra. Och forskningsprojektet SOFCO – vid Mälardalens universitet i Västerås – handlar om precis det. Det går nämligen ut på att utveckla kontor som bidrar till en hälsosam livsstil på arbetsplatsen och hållbar utveckling, något som gynnar både anställda och planeten.

Kontoret en viktig arena

Ungefär 60 procent av alla som arbetar i Sverige arbetar på kontor. Kontoren, menar forskarna Susanna Toivanen och Katarina Bälter (Katarina till väsnter och Susanna till höger på bilden), är därför en viktig arena för det hälsofrämjande arbetet. 

– Vi rör på oss mindre och vi väger mer, folkhälsan behöver förbättras och här kan företag vara med och bidra, konstaterar Katarina Bälter, professor i folkhälsovetenskap.

Susanna Toivanen, professor i sociologi, håller med.

– Det kan handla om alltifrån att servera god och nyttig mat, erbjuda lånecyklar, tillhandahålla omklädningsrum till cykelpendlare till att uppmuntra till möten utomhus. Flera företag gör mycket redan i dag, men det går att göra betydligt mer.

”Stressnivåerna sjunker”

I projektet kikar man närmare på matvanor med lågt klimatavtryck, vardagsrörelse, det gröna kontorsarbetet och hur utomhusarbete ger möjlighet till återhämtning. Det ingår också en befolkningsbaserad studie i projektet för att lära sig mer om hälsa och välbefinnande bland personer som arbetar på kontor.

Vad hoppas ni på?

– Att vi med evidensbaserad forskning kan visa att kontoret är en arena för hälsofrämjande arbete och att till exempel utomhuskontor, walk and talks och klimatsmart mat är bra för hälsan, säger Katarina Bälter.

Forskningsprojektet pågår under fyra år och kommer att resultera i rekommendationer för arbetsgivare.

– Det är för tidigt att presentera några resultat än, men i vår delstudie som tillämpar en metodik som kallas medborgarforskning, ser vi att personalen har många egna idéer på små och enkla förbättringsåtgärder för att underlätta en hälsosam livsstil på sina kontor och studiedeltagarna har redan genomfört flera av förslagen. Materialet vi har kring utomhusarbete visar också att stressnivåerna är lägre när du arbetar utomhus. Det räcker med 30 minuter om dagen, berättar Susanna Toivanen.

”Vill bidra till bättre hälsa hos medarbetarna”

Roligt att höra tycker vi på Castellum som genom vårt WorkOUT®-koncept har skapat utomhuskontor på platser runt om i landet de senaste åren. Roligt att dessutom få vara ett av flera företag som engagerar sig i forskarnas arbete.

– Vi på Castellum bidrar med den kunskap vi som fastighetsbolag har. Vi har medarbetare och hyresgäster som kan delta i studier och vi har också flera utomhuskontor där det går att göra studier, berättar Theresa Söderlund, projektuthyrare vid Castellum och fortsätter:

– Att kunna grotta ner sig i studier om arbetsplatsens betydelse och få data på vad som verkligen fungerar är oerhört värdefullt för oss när vi utformar morgondagens kontor. Vi vill bygga arbetsplatser som bidrar till bättre hälsa hos medarbetarna, arbetsplatser att längta till.


Gör detta redan i dag – forskarnas tre tips!

I väntan på att studier och guidelines presenteras finns det saker vi kan göra redan i dag, för att skapa en arbetsplats där fler mår bättre:

  •          Boka ute! När du bokar konferensrum, lägg in walk and talk som lokal.
  •          Bjussa på info! Som arbetsgivare, gör en karta över bra promenadstråk i närheten. Se också till att personalen vet vad som gäller kring gym och friskvårdsbidrag.
  •         Förankra! Se till att alla chefer signalerar att det är okej att arbeta ute. Att gå ut på dagen för att läsa en rapport, exempelvis.

Här kan du också läsa mer om SOFCO-projetet.

Mer att läsa

Läs artikeln

2024-03-01

Nya matavfallslagen - så gör du!

2023-12-14

Utfasning av lysrör med kvicksilver

2023-11-30

Elstöd till berörda hyresgäster i december

2024-03-26

7 insikter som hjälper dig hitta drömläget

Visa liknande artiklar