Gå till huvudinnehåll

2021-10-19 | 11:56

Eminent har varit WELL-certifierad i ett år

Malmö Hållbarhet Eminent

Visualisering av Eminents exteriör.

Mitt i Hyllie i södra Malmö står Eminent – en kontorsbyggnad som på bästa möjliga sätt skiljer sig från andra fastigheter. Eminent är nämligen byggd enligt WELL, en internationell byggstandard som sätter människans hälsa och trivsel i första rummet. Det har gått drygt ett år sedan Eminent blev den första WELL-certifierade kontorsbyggnaden i Norden. Vad är WELL och hur utmärker det sig i huset idag?

Eminent är en ståtlig byggnad med en fasad av granitsvart tegel och med detaljer i guld. Delar av fasaden pryds av levande växter och det råder ingen tvekan om att byggnaden är speciell. Ändå är det insidan som utmärker sig mest. WELL är den enda internationella byggstandard som väger in människors välbefinnande i arbetslivet och bygger på sju kriterier som alla är framtagna med människan i fokus; luft, vatten, ljus, komfort, kost, motion och välbefinnande. När de samverkar under ett och samma tak utgör de förutsättningarna för ett hållbart arbetsliv – ekonomiskt, ekologiskt och socialt. Människor som arbetar på ett WELL-kontor mår och presterar bättre.

Sittmöbler innanför entrén.

Ett hus som motiverar till rörelse och motion

Eminent välkomnar med en luftig entré och genom en grönskande atmosfär leds man till ett alldeles unikt trapphus. Detta är strategiskt placerat i mitten av byggnaden för att inbjuda till att välja trappan istället för hissen. Under sin vandring uppåt möts man av tänkvärda citat och motiverande ord på både trappsteg och väggar. Trappan leder en runt konstinstallationen som hänger från sjunde våningen och hela vägen ner till källarplanet. Mossformationer böljar fram på väggen hela vägen upp till taket, där man kommer ut på en stor terrass med utsikt över Öresund. Utöver detta har Eminent också gym, omklädningsrum och fullutrustad cykelstation med luftpump, service- och reparationsmöjligheter. Allt för att främja ett aktivt liv.

Kollage med trapphus och cykelrum.

Biofilisk design för en jordnära arbetsplats

Biophilia betyder kärlek till naturen och fokuserar på människans medfödda attraktion mot naturen. Människan har en genetisk koppling till naturen, genom att ha levt i samklang med den i hundratusentals år. På Eminent har vi integrerat naturen på många olika sätt. Bland annat möts man av stora väggpartier täckta av levande växter, mossan på trapphusets väggar och trygghetsgivande akustikväggar i form av blad i kluster. Caféet har även en odlingslott på taket för att få in naturen i arbetsmiljön. På takterrassen kan man ta ett möte bland prunkande planteringar eller ta en paus och kolla in den spännande biodlingen (på behörigt avstånd såklart!).

Visualisering av Eminents takterrass.

Eminent har det mesta och lite till

Förutom många inslag av natur och en aktivitetsfrämjande miljö så finns det en mängd andra saker som Eminent erbjuder. Det finns centralt placerade vattenstationer i varje lokal för att påminna hyresgästerna om att Sverige har världens bästa kranvatten och är något som bör nyttjas. Med ekologisk och hållbar mat i bistron är det lätt att välja rätt.

Tack vare välplanerat ljusinsläpp och en adaptiv ljussättning uppnås optimala förutsättningar för en behaglig arbetsmiljö. I konferensrummen kan man koppla upp sig på Spotify och på toaletterna spelas det stämningsfull musik.

Mindpark är ett företag som erbjuder kreativa coworking- och evenemangsutrymmen. De var också först ut med att bli Eminents hyresgäster. När man kommer in på Eminent är det Mindpark man möts av i receptionen.

– Att ha vår verksamhet i ett WELL-hus är helt rätt för oss då vi lägger stor vikt vid hållbarhet när det kommer till både människor och klimat, vilket genomsyrar hela vår verksamhet. Ljuset och rymden i vår bistro skapar verkligen en fantastisk miljö! Mötet mellan det lite mer industriella och det mjuka gröna skapar en häftig helhet. Det är väldigt kul att ha en så inspirerande miljö som arbetsplats och vi är glada över att vi i vår tur kan erbjuda den miljön till våra coworkers och gäster, säger Emelie Andersson, platsansvarig på Mindpark.

Vy över bistrons matsal.

Smarta sensorer hjälper dig att göra hälsosamma val

På Eminent har vi ett gediget mätsystem som samlar in hälsorelaterade data och ger oss stora möjligheter att kunna erbjuda våra hyresgäster en hälsosam arbetsplats. Rörelsesensorer gör till exempel att vi kan hjälpa människor att motionera i större utsträckning. Vi kan exempelvis anordna en tävling i trappan mellan fjärde och sjunde våningsplanet om vi ser att rörelseaktiviteten har dalat just där. En kombination av ljud- partikel- och koldioxidsensorer i en lokal kan känna av om antalet människor i den ökar. Tack vare detta kan ventilationssystemet optimera luftkvaliteten i realtid efter det nya antalet människor i lokalen.

– Möjligheterna för WELL är oändliga och vi är bara i startgroparna för vad en smart byggnad som Eminent kan göra. Detta projekt har varit en möjliggörare för oss i arbetet mot en mer hälsosam arbetsplats. Som pionjärer i Norden med att WELL-certifiera en hel kontorsbyggnad provar vi oss fram och lär oss varje dag om hur vi kan drifta och skapa ett optimalt arbetsklimat. Det bådar minst sagt gott inför våra kommande projekt, säger Axel Carstam, digitaliseringsansvarig på Castellum.

Trappor i betong med svarta siffror på trappstegen.

Vi siktar på fler WELL-certifieringar

Eminent har idag en guld-certifiering, vilket är den näst högsta nivån på WELL-skalan. Om 1,5 år görs mätningar och certifieringen ska verifieras på nytt. Då siktar vi på den högsta nivån – Platinum.

Eftersom byggstandard enligt WELL går helt i linje med Castellums vision om framtidens arbetsplatser kommer vi definitivt att certifiera fler fastigheter enligt WELL. Vi har just nu flera projekt i loopen. Bland annat Kungspassagen i Uppsala, GreenHaus i Helsingborg, E.ON i Malmö och Torsgatan i Stockholm byggs med WELL-standard. Och man kan räkna med att det blir fler framöver.

Närbild av en vägg med text om certifieringen.

Mer att läsa

2016-09-13

Castellum uppför Nordens första WELL-certifierade byggnad

2023-05-30

”7Stjärnan är en symbol för framtidens kontorsmiljö”

2023-05-23

”Vi uppskattar alla förslag från hyresgäster!”

2022-12-06

”Vi behöver bin som pollinerar vår värld”